Aalbessenjam is een niet zo heel erg bekende soort jam. Deze jam moet je haast zelf maken, want de soort wordt niet in al te veel winkels te koop aangeboden en is dan ook nog eens vrij prijzig.
Ook de aalbessen zelf worden nauwelijks nog te koop aangeboden, hoewel er natuurlijk nog steeds mensen zijn die deze rode bessen van een paar struiken in de tuin of moestuin kunnen plukken.
Het zijn wat zurige bessen, die misschien juist daarom niet veel gegeten worden. Je moet dus haast wel liefhebber zijn.
Voor deze jam kun je de vruchten gedeeltelijk ook heel laten in de jam zoals je hierboven op de foto kun zien. Maar dan moet je wel voorzichtig roeren.

Recept Aalbessenjam
Een fris-zurige lekkernij.
Ingrediënten
- 1 Kilo Verse aalbessen
- 600 Gram Geleisuiker
- 2 Theelepels Citroensap
- 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
De bessen van de steeltjes rissen en goed wassen. Eventueel nog de kroontjes van de bessen halen waar deze er nog aan zitten.
Doe de bessen met de geleisuiker in een pan, en voeg het citroensap toe.
Aan de kook brengen en zodra het kookt zachtjes laten koken gedurende 12 tot 15 minuten. Wel af en toe roeren.
Welke Aalbessen het beste gebruiken?
Het beste kun je aalbessen gebruiken die je zelf, bij voorkeur voordat de zon op de bessen komt te staan, kunt plukken in de tuin.
Oveigens kun je deze struiken ook op het balkon plaatsen in potten.
Moet je bessen kopen dan het liefst nadat ze aangeleverd zijn. Aalbessen zijn vrij kwetsbaar en worden snel zacht.
Waar op letten bij de aankoop?
Aalbassen moet er fris en stevig uitzien, en moeten ook iewat stevig zijn. Zachte bessen zitten tegen het verrotten aan, en beatten al minder sap.
Hoe lang is deze Aalbessenjam houdbaar?
Aalbessenjam kun je, mits op de juiste manier in pot gevuld, 12 maanden bewaren als de pot nog niet geopend is.
Is de pot wel geopend kun je de jam nog 3 tot 4 maanden afgesloten in de koelkast bewaren.