Site Overlay
Aardbeienjam zonder suiker

Aardbeienjam zonder suiker

Aardbeienjam maken zonder suiker is heel wat anders dan de gewone aardbeienjam. Eigenlijk is het helemaal geen jam, maar wie zal dat een zorg zijn als je deze heerlijk jam op je boord kunt smeren tijdens het ontbijt.

Maar we zeggen er wel bij dat het maken van de jam enigszins anders gaat dan je normaal zou doen, en je moet vooral bij de verse ingrediënten ook wel zorgen dat deze goed rijp zijn zodat de jam beter smaakt dan met onrijpe aardbeien.

Snij eventuele zachte stukken en witte stukken van de aardbeien af.

Overigens gebruiken we in plaats van suiker in dit geval een natuurlijke suikervervanger, in dit geval Sukrin, maar je kunt ook ieder andere suikervervanger gebruiken.

En om de jam goed stijf te kunnen krijgen moet je ook pectine toevoegen. Deze stof is in sommige vruchten aanwezig, maar net in aardbeien niet. In de winkels wordt bijvoorbeeld geleipoeder of pectinepoeder verkocht.

Recept Aardbeienjam zonder suiker

Laat de zomerkoningen smaken op je brood

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Aardbeienjam zonder suiker
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Porties 5 Jampotten
calorieën 155 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Aardbeien
  • 200 Gram Sukrin
  • 30 Gram Pectine
  • 5 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De aardbeien wassen, eventueel niet rijpe of te rijpe delen eraf snijden, en de kroontjes verwijderen.

  2. Vervolgens de aardbeien in een pan aan de kook brengen.

  3. De pectine toevoegen, 2 minuten zachtjes laten koken, maar wel blijven roeren.

  4. De Sukrin, of een andere suikervervanger, erdoor roeren totdat alles goed gemengd is.

  5. Nog even goed laten doorkoken, niet te hoog, totdat alles goed doorgekookt is.

  6. De jam in de jampotten doen, deksel dicht schroeven, en ondersteboven op aanrecht helemaal laten afkoelen.

Welke Aardbeien het beste gebruiken?

Aardbeien zijn natuurlijk een seizoensfruit. In de andere jaargetijden wordt dit fruit weliswaar aangeboden, maar deze zijn of duur, of het zijn waterdragers. Dit laatste vooral vroeg in het voorjaar, het eerste vaak aan het einde van het jaar.

Voor jam moet je dus alleen aardbeien kopen in de maanden mei, juni, en begin juli. Deze komen vaak van Nederlandse bodem en zijn juist dan goed rijp.

Waar op letten bij de aankoop?

Zoals al eerder geschreven moeten de aardbeien voor de smaak goed rijp zijn, maar niet te rijp. Het moet geen snot zijn, die delen snij je er dus vanaf.

Pectine en suikervervangers zijn best wel duur. Gebruik je het vaker? Sla dan een voorradje in als het goedkoper is.

Hoe lang is deze Aardbeienjam zonder suiker houdbaar?

Aardbeienjam zonder suiker kun je 12 maanden bewaren als de pot nog niet geopend is. De pot moet dan wel bij voorkeur donker en koel bewaard worden. De koelkast is precies goed, de keukenlkast vaak ook.

Bij een geopende jampot kun je de jam nog een week of vier goed houden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.