Site Overlay
Abrikozen-gemberjam

Abrikozen-gemberjam

Abrikozen-gemberjam is een jam die we voor de verandering eens een keer niet van verse vruchten maken, maar met gedroogde abrikozen.

Die hebben een toch wel wat andere smaak dan verse abrikozen, en hebben door het drogen weinig vocht.

Bovendien gebruiken we geen verse gember, want daarvan is de smaak eigenlijk te sterk voor in een jam. Daarom gebruiken we gember op siroop, wat je in sommige supermarkten kunt kopen.

Recept Abrikozen-gemberjam

Het nadeel is wel dat de abrikozen 12 uur lang moeten weken.
Gang Jam
Keuken Mediterraan
Trefwoord Abrikozen-gemberjam
Voorbereidingstijd 12 uur 20 minuten
Bereidingstijd 19 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 13 uur 44 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 245 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Gedroogde abrikozen
  • 1,2 Liter Water
  • 200 Gram Gember op siroop inclusief siroop
  • 2 Eetlepels Vers citroensap
  • 1 Zakje Vanillesuiker
  • 1 Theelepel Amandelaroma
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De gedroogde abrikozen in stukken snijden en in het water zetten. Laat dit een nacht weken.
  2. Snij de gember in kleine stukjes, en doe de siroop bij de weekwater en de abrikozen.
  3. De abrikozen en het weekwater aan de kook brengen, en op een laag vuur ongeveer 15 minuten laten koken.

  4. Voeg de gember, het citroensap, de vanillesuiker, en de amandelaroma toe, en meg alles goed door elkaar.
  5. Voeg de geleisuiker toe, roeren, en aan de kook brengen. Vier minuten laten koken.
  6. De jampotten tot aan de rand vullen, de deksel er op draaien, en op de deksel vijf minuten laten afkoelen.

  7. Dan weer op de bodem plaatsen en nog een uur laten afkoelen.

Welk gedroogd fruit het beste gebruiken?

In dit recept gebruiken we gedroogde abrikozen, die je welhaast in iedere supermarkt kunt kopen.

Zorg er wel voor dat het gedroogde fruit in de koelkast bewaard wordt, want gedroogd wil niet zeggen dat het niet kan bederven.

Je kunt eventueel ook andere gedroogd fruit gebruiken voor deze jam.

Waar op letten bij de aankoop?

Bij gedroogd fruit hoef je eigenlijk alleen op de tht-datum te latten. Die is vanzelfsprekend op alle verpakkingen aanwezig.

Zolang deze datum nog niet verlopen is, kun je het gedroogde fruit nog gebruiken.

Hoe lang is deze Abrikozen-gemberjam houdbaar?

De Abrikozen-gemberjam kun je in gesloten jampotten, dus waarvan de deksel nog niet open is geweest, nog drie tot vier maanden bewaren. Bij voorkeur wel op een donkere plek bewaren, want door zonlicht kan de jam minder van smaak worden.

Een geopende jampot kan in de koelkast ongeveer nog 4 tot 6 weken bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.