Ananas-Kokosmarmelade is één van de minst bekende gerechten dat je met ananas en kokos kunt maken. Ananas wordt nog wel eens gebruikt, kokos ook, maar samen in een gerecht.
Toch is dit één van de meest smakelijke marmelades die we zelf ooit geproefd hebben.
Op een plakje roggebrood smaakt deze marmelade het lekkerst. Echt oud Nederlands, hoewel het ook een prima marmelade is op gewoon een bruine of witte boterham.

Recept Ananas-Kokosmarmelade
Ingrediënten
- 1 Kilo Ananas
- 500 Gram Geleisuiker
- 1 Pakje Vanillesuiker
- 2 Pakjes Citroenzuur
- 250 Milliliter Kokosmelk
- 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
- Snij de ananas in kleine stukjes, voeg de kokosmelk en de geleisuiker toe, dan breng het aan de kook.
- Voeg citroenzuur en vanillesuiker toe, pureer het mengsel nu goed door, en breng het dan weer aan de kook.
- Laat de jam langzaam doorkoken totdat de gewenste dikte bereikt is.
Welke Ananas het beste gebruiken?
Gebruik voor de jam het beste een Ananas zonder vuile en vieze plekken. Vanzelfsprekend mag er ook geen rotte plekken aan de vrucht zitten.
De ananas moet ook rijp zijn. Hoe je dit kunt controleren? Duw heel zachtjes op de huid van de vrucht met twee vingers. Veert de huid iets mee dan is de ananas rijp.
Waar op letten bij de aankoop?
Vaak koop je in de supermarkten een anaas die uit de koeling komt, want deze vruchten kun je het hele jaar door kopen.
Het seizoen is echter ruwweg van maart tot eind juli. Vruchten uit de koeling hebben doorgaans wat langer nodig om rijp te worden omdat deze nog niet rijp de koeling ingaan.
Ananas-Kokosmarmelade wordt het lekkerste met echt rijpe ananas.
Hoe lang is deze Ananas-Kokosmarmelade houdbaar?
Ananas-Kokosmarmelade kun je in de koelkast nog 12 tot 16 weken bewaren in een geopende maar afgesloten verpakking.
Je kan een ongeopende pot marmelade minimaal 12 maanden, soms wel tot 24 maanden bewaren.