Site Overlay
Ananasgelei met sinaasappellikeur

Ananasgelei met sinaasappellikeur

Ananasgelei met sinaasappellikeur is natuurlijk door de likeur iets bijzonders, en de gelei kan dan ook prima op vlaaien of bij andere taarten gebruikt worden.

Vanzelfsprekend kun je deze gelei ook gewoon op brood smeren, maar misschien is de gelei voor kinderen wat minder geschikt, hoewel de likeur natuurlijk wel nagenoeg helemaal verdampen zal bij het bereiden.

Hou er ook rekening mee dat we verse ananas gebruiken, en geen ananas uit blik.

Recept Ananasgelei met sinaasappellikeur

Dat wordt een lekkere vlaai.
Gang Gelei
Keuken Frans
Trefwoord Ananasgelei met sinaasappellikeur
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 291 kcal

Ingrediënten

  • 800 Milliliter Kweepeersap of sap van 2 kilo kweeperen
  • 250 Gram Schoongemaakte ananas
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 1 Zakje Citroenzuur
  • 50 Milliliter Sinaasappellikeur
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Als je geen kweepeersap kunt vinden kun je ook 2 kilo kweeperen ontsappen.
  2. De ananas in stukjes snijden.
  3. Kweepeersap en de stukken ananas met de geleisuiker en het citroenzuur in een grote pan mengen.

  4. Aan de kook brengen, en onder regelmatig roeren 3 minuten laten koken op een hoog vuur.
  5. De sinaasappellikeur er doorheen mengen.

  6. Eventueel het schuim er met een schuimspaan vanaf scheppen.

  7. Van het vuur nemen en de jampotten tot de rand vullen. Deksel erop draaien en ondersteboven gedurende vijf minuten laten afkoelen.

  8. Dan weer rechtop draaien om verder te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen regelmatig omdraaien zodat de stukjes ananas niet allemaal onder in de pot blijven zitten.

Welke ananas het beste gebruiken?

De soort ananas is niet van heel groot belang, de ananas moet wel goed rijp zijn.

Rijpe ananas is doorgaans wat zoeter, dat kun je overigens vrij makkelijk controleren. Ruik er aan, een rijpe ananas heeft een sterke ananasgeur, en minder rijpe vrucht heeft dat veel minder.

Waar op letten bij de aankoop?

De ananas moet stevig zijn, en er mogen geen donkere of rotte plekken aan de huid zichtbaar zijn.

Het kleinste plekje kan een teklen zijn dat de vrucht van binnen al aan het rotten is.

Hoe lang is deze Ananasgelei met sinaasappellikeur houdbaar?

Ananasgelei kun je doorgaans in goed afgesloten jampotten, dus de pot is nog nooit geopend geweest, 12 maanden bewaren buiten de koelkast.

Een geopende pot kan 3 tot 4 maanden bewaard worden in de koelkast.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.