Site Overlay
Appeljam

Appeljam

Appeljam is echt iets wat bij een appelland als Nederland hoort, maar om de één of andere reden eten we meer appelmoes en appeltaart.

Toch is dit een heerlijk jam voor op brood, en niet alleen voor het ontbijt.

Het doet een beetje denken aan de ouderwetse appelstroop, maar toch ook weer aan de smaak van Oma’s appeltaart.

Dat klopt natuurlijk ook wel, aangezien in deze jam ook kaneel en vanille gaat.

Recept Appeljam

Het maakt niet zoveel uit welke soort appels je gebruikt, alleen lekkerder is een wat zure appel.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord appeljam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 274 kcal

Ingrediënten

  • 1 Vanillestokje
  • 500 Gram Appels
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 0,5 Citroen
  • Snufje kaneelpoeder
  • 2 Deciliter Water
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De appels schillen en het klokhuis verwijderen. Snij vervolgens de appels in stukjes en die de stukjes in een grote pan.

  2. Rasp de schil van de halve citroen.

  3. Doe de geleisuiker erbij en het water.

  4. Vanillestokje doormidden snijden en met een mesje het merg eruit schrapen. Dit merg doe je ook bij de appelstukjes, ook het vanillestokje kun je in de pan doen.

  5. Als laatste doen we er de kaneelpoeder bij.

  6. Nu aan de kook brengen en 5 minuten goed laten doorkoken. Wel regelmatig even doorroeren.

  7. Haal het vanillestokje eruit, en doe de jam in de jampotten.

  8. Deksel erop en vijf minuten met de deksel naar beneden laten staan. Dan omdraaien en een uur laten afkoelen.

Welke appels het beste gebruiken?

In principe kun je alle soorten appels gebruiken, maar….

Er zijn soorten appels die vrij zoet zijn en snel melig worden.

Melige appels, dat zijn vaak appels die ouder zijn er waar niet veel sap meer inzit, moet je nooit gebruiken.

Zoete appels kun je beter niet gebruiken omdat er al veel suiker in de jam zit.

Gebruik dus een zoetzure of zure appel. Bijvoorbeeld Goud Reinette, Granny Smit, of Elstar.

Waar op letten bij de aankoop?

Dat er plekjes aan de appels zitten, dat is niet erg. De appels worden immers toch geschild.

Rotte plekken is minder, die appels kun je beter niet gebruiken.

Hoe lang is deze rabarbermarmelade houdbaar?

Ook deze appeljam kun je in gesloten pot ongeveer een jaar bewaren, mits natuurlijk op de juiste manier in de potten gevuld.

Een geopende pot, mits met deksel afgedelt, kan doorgaans nog een maand of drie tot vier bewaard worden na de eerste opening.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.