Site Overlay
Appelsap maken

Appelsap maken

Appelsap maken is niet eens echt moeilijk, en het overgrote voordeel is de smaak.

Die smaak hangt natuurlijk af van de appels die je gebruikt om het appelsap te maken. Dat wil eigenlijk zeggen dat je van zoete appels zoals Red Delicious zoete appelsap krijgt, en van zure appels zoals James Grieve, ook zure appelsap krijgt.

Natuurlijk kun je met suiker ook zure appelsap nog zoeter maken, alleen veel suiker gebruiken maakt het appelsap meteen alweer een stuk minder gezond.

Eventueel kun je appelsap ook zoeter maken met bijvoorbeeld honing of een ander zoetmiddel, tenminste als je het sap wat zoeter wilt maken.

Zelf appelsap maken

In dit recept gebruiken we jonagold appels, een zoetzure appel die je goed kunt gebruiken om lekker sap te maken.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 46 kcal

Ingredi├źnten

  • 10 Jonagold appels

Instructies

  1. De appels wassen onder koud stromend water.

  2. Klokhuis verwijderen en de appel in vier stukken snijden. Schillen is niet nodig.
  3. Doe een bodem water in een pan en breng dit aan de kook.
  4. Doe de stukken appel voorzichtig in het water, en doe de deksel op de pan.
  5. Laat de appels nu 40 tot 45 minuten koken op een zacht vuur, totdat er een zachte moes is ontstaan.
  6. Haal de pan van het vuur en stamp het geheel helemaal glad. Dit kun je natuurlijk ook doe met een keukenmachine.
  7. Leg een schone theedoek in een vergiet, en plaats de vergiet op een schone pan. Het vergiet moet dus met de onderkant in de pan, en met de rand van het vergiet op de pan geplaatst worden.
  8. Doe nu het appelmengsel in de vergiet, en zeef de appels door de theedoek.Eventueel kun je met een pollepel of houten lepel de appels door de theedoek drukken.
  9. In de pan heb je nu appelsap dat je het beste in een kan kunt doen en minimaal een uur in de koelkast kunt zetten.

Welke Appels het beste gebruiken?

Je kunt eigenlijk alle soorten appels gebruiken, hoewel zoetzure appels vaak lekkerder zijn, want niet iedereen zal zuur appelsap lekker vinden.

Bij zoete appels heb je vaak last van een ander probleem, wat zoete appels worden snel melig.

Je moet in ieder geval verse appels gebruiken die nog stevig zijn, en waar dus veel sap in zit.

Oudere appels, vooral als de appels al rimpelig worden, hebben veel minder sap.

Je kunt ook gerust valappels gebruiken om appelsap te maken, dus appels die van de boom gevallen zijn.

Appels met een plekje kun je ook gebruiken, zolang de appels maar geen rotte plekken bevatten.

Waar op letten bij de aankoop?

Moet je appels kopen hoef je eigenlijk alleen te letten op rotte plekken, en of de appels vers zijn, en dus veel sap bevatten.

Hoe lang is dit appelsap houdbaar?

Vers appelsap kun je in de koelkast 3 tot 7 dagen bewaren, mits het sap in een afgesloten kan of fles zit.

Het kan zijn, en dat gebeurt vaak als het sap niet goed is afgesloten, dat appelsap na 2 dagen begint te gisten.

Je kunt het sap ook invriezen. Het makkelijkste gaat dit door het sap in een ijsblokjesvorm te gieten en in te vriezen.

Na een dag doe je de blokjes in een diepvriesbak. Je kunt het sap ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.