Bramenjam zonder suiker is natuurlijk niet alleen maar een lekkere jam als je aan het afvallen bent. Minder suiker gebruiken is eigenlijk voor iedereen geen verkeerde zaak, maar zoet zoals jam laten we niet graag staan.
Deze jamsoort, want bramen zijn een echt typisch Nederlandse fruitsoort, kun je zonder bedenkingen eten. Er worden geen suikers toegevoegd, en toch is de jam lekker zoet.
Bovendien worden geen chemische suikervervangers gebruikt, maar pouur natuur, echte biologische honing.
Perfect voor op de boterham, door het dessert, en bijzonder lekker op een nog warme pannenkoek.

Recept Bramenjam zonder suiker
Ingrediënten
- 300 Gram Verse bramen
- 0,25 Geraspte zoetzure appel
- 80 Milliliter Biologische honing
- 2 Theelepels Vers citroensap
- 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot
Instructies
De geraspte appel en de bramen in een pan doen en verwarmen.
- Als het mengsel zachtjes begint te borrelen voeg je de honing en het citroensap toe.
- Op een laag vuur 20 minuten laten koken, terwijl je regelmatig omroert.
Eventueel pureren met een blender.
In de jampot doen, wel vullen tot aan de rand, deksel erop, en ondersteboven vijf minuten laten afkoelen.
Dan pot weer omdraaien en nog een uur laten afkoelen.
Welke bramen het beste gebruiken?
Natuurlijk het beste verse bramen. Buiten het seizoen kun je diepvriesbramen gebruiken, maar de jam kan wat vochtiger blijven.
Bij verse bramen kun je de vruchten zelf gaan plukken, maar dan bij voorkeur vroeg om de ochtend zodat de bramen meer vocht bevatten.
Waar op letten bij de aankoop?
De bramen moeten vers zijn en mogen niet slap of uitgedroogd zijn. Dat zou de smaak van de jam niet ten goede komen.
Hoe lang is deze Bramenjam zonder suiker houdbaar?
De bramenjam zonder suiker blijft ongeveer 6 weken goed in een nog niet geopende pot.
Doordat er geen suikers zijn toegevoegd is de houdbaarheid beperkt.
Een geopende pot blijft in de koelkast nog 3 tot 4 weken goed.