Bramenjam is iets wat je in grote delen van Nederland zelf kunt maken, en daarvoor ook de vruchten zelf kunt zoeken. Daarbij zie je soms in augustus en september hele families, inclusief kleinere kinderen, bijvoorbeeld het Achterhoekse platteland afstruinen naar verse bramen.
En geef ze eens ongelijk. De bramen die je in de winkel koopt zijn vaak vrij duur, en in de vrije natuur staan gigantisch veel struiken met prachtige zwarte en rijpe bramen.
Natuurlijk kun je van gekocht bramen ook goed jam maken, want die zijn doorgaans ook van goede kwaliteit.

Recept Bramenjam
Ingrediënten
- 1000 Gram Bramen
- Sap van 1 citroen
- 200 Milliliter Water
- 4 Steranijs
- 700 Gram Geleisuiker
- 4 Zakjes Vanillesuiker
- 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
- De bramen goed wassen, ook als heb je deze zelf geplukt.
In een grote pan doen en aan de kook brengen. Citroensap, geleisuiker, en steranijs toevoegen.
- 30 Minuten zachtjes laten koken.
- De steranijs verwijderen.
Als je de jam fijn wil maken kun je de vruchten nog door een zeef drukken, doe je dat niet krijg je een soort marmelade met stukjes.
De jampotten vullen, deksel erop draaien, en ondersteboven laten afkoelen. Dus met de deksel naar beneden.
Welke bramen het beste gebruiken?
Vanzelfsprekend alleen niet te rijpe maar wel zwarte bramen gebruiken. Zijn ze nog groen, niet gebruiken.
Zijn sommige zwarte bolletjes al kapot omdat de vruchten te rijp zijn, ook niet gebruiken.
Dit is zowel op zelf gezocht, als op gekochte bramen van toepassing.
Waar op letten bij de aankoop?
Gekochte bramen zijn in supermarkten vaak verpakt in plastic bakjes, wat ook weer in de afgesloten plastic zak zit.
Daarin worden de vruchten snel nat, van bramensap, zweet, en vocht. Dat heeft tot gevolg dat de vruchten snel gaan rotten.
Dus bij voorkeur kopen als deze niet in plastic verpakt zijn. Koop je deze wel, dan goed nakijken op rotte plekken, en thuis gekomen meteen het plastic jasje uitdoen.
Hoe lang is deze Bramenjam houdbaar?
In afgesloten jampotten is deze bramenjam nog 12 maanden houdbaar. Hoeft dan ook niet in de koelkast.
Geopende jampotten zijn nog 3 tot 4 maanden houdbaar, mits wel afgesloten met deksel.