Site Overlay
Chilichutney

Chilichutney

Chilichutney is natuurlijk een ietwat scherpere variant van de vaak wat zoete chutneys, en deze chutney is het lekkerste bij vlees.

Niet alleen bij bijvoorbeeld biefstuk of varkenshaas, maar gek genoeg ook heerlijk bij de hamburger. Doe een geen mayonaise of ketchup op de hamburger, maar gebruik een deze chutney.

Een heerlijk variatie, en het meest gewone broodje hamburger wordt ineens een luxe broodje.

Recept Chilichutney

Minder of meer scherp maken met verschillende soorten pepers.
Gang Chutney
Keuken Mexicaans
Trefwoord Chilichutney
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Weektijd 15 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 149 kcal

Ingrediënten

  • 1 Chipotle peper
  • 0,5 New mex red peper
  • 0,5 Kopje Water
  • 2 Eetlepels Olijfolie
  • 2 Rode uien
  • 1 Theelepel Komijnpoeder
  • 1 Eetlepel Tomatenpuree
  • 10 Cherry tomaten
  • 1 Eetlepel Whisky
  • 1,5 Eetlepel Limoensap
  • 2 Eetlepels Ahornsiroop
  • 1 Eetlepel Rode wijnazijn

Instructies

  1. De uien schoonmaken en snipperen.
  2. De gedroogde peper in een kom leggen.
  3. Water koken en daarvan een half kopje in de kom gieten. Laat 15 minuten trekken.

  4. Olie verhitten in een koekenpan en hierin de komijnpoeder fruiten gedurende 2 minuten, dan de uien toevoegen, roeren, en glazig bakken.

  5. Tomatenpuree toevoegen en 2 minuten mee laten bakken.
  6. Snij de pepers klein, water niet weggooien. Je kunt zelf bepalen of je de pitjes weg wilt halen of niet.
  7. Peper aan het mengsel in de koekenpan toevoegen, het over gebleven kookvocht, de whiskey, het limoensap, en de agave. 2 Minuten laten doorkoken.

  8. Ondertussen de Cherry tomaten halveren en aan het mengsel toevoegen.
  9. Nu mengen en 10 minuten zachtjes laten doorkoken tot de chutney stroperig begint te worden. Dan de rode wijnazijn toevoegen en nog twee minuten laten doorkoken.

Bewaar de chutney in een afgesloten potje of bakje, nadat deze geheel is afgekoeld. Natuurlijk in de koelkast.

Welke pepers het beste gebruiken?

In dit recept gebruiken we twee pepers. Een chipotle peper, die wat rokerig smaakt, maar ook zoet en pittig. De pepers worden gedroogd verkocht in de betere supermarkt.

En de new mex red peper, als je deze vers kunt vinden, anders worden deze ook gedroogd verkocht in de betere supermarkt. Je kunt vanzelfsprekend ook een ander soort verse peper gebruiken, die toch wel een beetje pittigg moet zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

De ingrediënten kunnen in iedere betere supermarkt gekocht worden. De verse peper kun je tot gebruik het beste in de koelkast bewaren.

Hoe lang is deze Chilichutney houdbaar?

Chilichutney is in de koelkast nog een dag of 3 tot 5 houdbaar, mits de chutney afgesloten bewaard wordt.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.