Site Overlay
Citroenmarmelade

Citroenmarmelade

Citroenmarmelade is lekker fris zoals je van citroenen zou mogen verwachten. Helaas is de marmelade die je koop vaak ook een beetje wrang van smaak.

Met deze zelf gemaakte marmelade is deze wrange smaak verleden tijd en kun je volop genieten van de meeste frissen marmelade die je op de boterham kunt smeren.

Lekker bij het ontbijt, vanzelfsprekend. Maar deze marmelade kun je ook prima op een taart smeren, eens een keertje wat anders dan aardbeienjam.

De citroenen die we gebruiken moeten biologisch zijn, want we gebruiken ook de schil. We hebben overigens wel wat tijd nodig omdat het een nacht in de koelkast moet trekken.

Recept Citroenmarmelade

Een heerlijke frissen marmelade
Gang Marmelade
Keuken Mediterraan
Trefwoord Citroenmarmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 260 kcal

Ingrediënten

  • 5 Grote citroenen
  • 15 Gram Geleisuiker
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Instructies

  1. De citroenen schoonboenen en daarna goed afdrogen.

  2. Met een dunschiller de schil van de citroenen schillen, en vervolgens in reepjes snijden. Het witte vlies van de citroenen snijden.

  3. De partjes tussen het vlies uitsnijden en daarbij het sap opvangen.
  4. Sap, reepjes schil, en het vruchtvlees in een plastic bak doen. 100 Milliliter water toevoegen, afdekken en 12 uur in de koelkast laten staan.

  5. Na 12 uur het mengsel met de geleisuiker in een pan doen en aan de kook brengen.

  6. 5 Minuten laten koken totdat de suiker is opgelost.

  7. Nog even doorroeren en dan in de jampotten vullen. Deksel erop draaien en de potten ondersteboven, met de deksel naar beneden laten afkoelen.

Welke citroenen het beste gebruiken?

Citroenen bevatten niet bijster veel sap, dus altijd grote citroenen gebruiken die mooi stevig zijn.

Verder moeten de vruchten mooi geel zijn en geen plekjes bevatten.

Waar op letten bij de aankoop?

De citroenen moeten vers zijn, en mogen niet slap aanvoelen. Omdat citroenen toch al relatief weinig sap bevatten zijn slappe citroenen al snel helemaal uitgedroogd.

Bij oudere citroenen is de huid al dun geworden en verliest de vrucht snel nog veel meer vocht.

Hoe lang is deze Citroenmarmelade houdbaar?

Citroenmarmelade kun je 12 maanden bewaren buiten de koelkast, mits de jampot nog niet geopend is.

Potten die al geopend zijn kunnen nog een maand of 3 tot 4 bewaard worden in de koelkast. Wel met deksel dicht gedraaid.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.