Site Overlay
Cranberryjam

Cranberryjam

Cranberryjam is heerlijk op de boterham, maar wordt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten op een geheel andere manier gebruikt. Daar wordt het namelijk van met Thanksgiving en een kalkoen gegeten.

Maar als we heel eerlijk zijn is dat ook een erg lekkere manier om cranberry’s bij een andere maaltijd dan bij brood of pannenkoeken te eten.

Dit recept kun je ook prima gebruiken voor kerstmis. Eventueel kun je de steranijs en Kaneel weglaten.

Overigens kun je bij dit recept rustig een paar eetlepels citroensap of limoensap toevoegen. Dat maakt de jam nog wat frisser en wat minder zoet.

Overigens maken we deze jam met gewone suiker en niet met geleisuiker. Cranberry’s hebben al redelijk wat pectine, dus we hoeven geen geleisuiker te gebruiken om de jam dikker te krijgen.

Recept Cranberryjam

In dit recept gebruiken we verse cranberry's, dus geen cranberry's uit de diepvries en helemaal al geen uit blik.

Je kunt eventueel cranberry's uit de diepvries gebruiken, maar dit kunnen voor wat meer vocht in de jam zorgen. Dus eventueel wat langer laten koken zodat er meer vocht verdampt.

Gang Jam
Keuken Amerikaans
Trefwoord cranberryjam
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Porties 4 Jampotten
calorieën 151 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Verse cranberry's
  • 1 Kilo Suiker
  • 2 Stuks Steranijs
  • 1 Kaneelstokje
  • 500 Milliliter Water
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Alle ingrediënten in een grote pan doen en aan de kook brengen.

  2. De jam vervolgens 18 tot 20 minuten zachtje laten koken terwijl je regelmatig omroert.

  3. Denk niet dat de jam zo dun blijft, het wordt dikker als de jam afkoelt, laat het dus niet te lang koken.

  4. Kaneel en steranijs uit de jam halen en de jam in jampotten gieten.

  5. Deksel erop draaien en ondesteboven minimaal een uur laten afkoelen.

Welke cranberry’s het beste gebruiken?

Zolang ze maar vers zijn, en vooral rijp. Dan is de smaak beter.

Cranberry’s komen van oorsprong natuurlijk uit Noord-Amerika maar worden ook gewoon in Nederland geteeld.

Je moet vooral op de kleur letten. Hoe roder hoe rijper, en er mag dus liever geen gele en niet rijpe bes bij zitten.

Waar op letten bij de aankoop?

Cranberry’s zijn normaal gesproken niet het hele jaar door vers te koop. Het is dan ook een seizoensproduct.

Het wordt echte wel bewaard in koelhuizen zodat wij deze lekkernij bijvoorbeeld aan het einde van het jaar ook vers kunnen kopen, maar dan vaak tegen een hogere prijs.

Deze bessen zijn dan al wat ouder en kunnen minder vocht bevatten.

De bessen moet fris en vooral fris rood eruit zien. En vanzelfsprekend geen rottende of beurse bessen gebruiken.

In supermarkten worden cranberry’s vaak voorverpakt verkocht in plastic bakjes. Hierin kunnen de bessen snel minder worden.

Voor jam moet je vanzelfsprekend alleen de verste cranberry’s gebruiken.

Hoe lang is deze cranberryjam in jampot houdbaar?

Zolang je de jampotten vooraf goed hebt schoon gemaakt en gesteriliseerd, is de jam ongeopend 12 maanden houdbaar.

Bij geopende potten adviseren we vooral op de inhoud te letten en op je reukvermogen. Minimaal 3 tot 4 maanden moet geen probleem zijn.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.