Site Overlay
Druivensap maken

Druivensap maken

Druivensap maken, een drankje dat je natuurlijk in iedere supermarkt kant en klaar kunt kopen. Waarom zou je dan zelf sap van druiven maken als het je zo gemakkelijk gemaakt wordt in de supermarkt.

Voor die mensen die dit sap al vaker zelf gemaakt hebben is dat antwoord simpel, en het is niet alleen het feit dat je dan weet wat in het druiven sap gestopt werd. Het is namelijk voornamelijk de smaak, want om de één of andere reden smaakt zelf gemaakt eigenlijk altijd lekkerder en is het inderdaad altijd gezonder.

Dat komt omdat er juist niets aan wordt toegevoegd, en het sap puur natuur is, en zonder al te veel toegevoegd suikers.

Er is echter ook een nadeel aan dit zelf maken zonder er van alles aan toe te voegen, en dat is de houdbaarheid. Want vers gemaakt blijven de meeste sappen slechts enkele dagen tot een week in de koelkast goed, dit druivensap blijft ook maximaal een week goed in de koelkast. En dat terwijl de gekochte versie tot soms wel een jaar goed blijft.

Maar goed, dat is de keuze tussen lekkerder en gezonder, of toch liever lang houdbaar.

Zelf druivensap maken

Heerlijk gezond, van verse druiven, en zonder toegevoegde suikers.
Gang Limonade
Keuken Nederlands
Trefwoord Druivensap maken
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen 2 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 90 kcal

Ingrediënten

  • 800 Gram Verse rode druiven
  • 1,3 Liter Water

Instructies

  1. Maak de druiven los van de tros en spoel ze onder de kraan af, bijvoorbeeld in een vergiet.
  2. Doe de druiven in een soeppan en giet het water erbij.
  3. Aan de kook brengen op een middelhoog vuur met de deksel op de pan.
  4. Als het kookt vuur verlagen en ongeveer 45 minuten zachtjes laten koken. Wel af en toe doorroeren.

  5. Vuur uitzetten en ongeveer 60 minuten laten afkoelen zonder de deksel op de pan.
  6. Het druivensap door een fijn vergiet gieten in een schaal of andere pan.

  7. Druk vervolgens met een pollepel zoveel mogelijk sap uit de dikkere resten.
  8. Daarna het sap nogmaals door een fijne sap in een schone fles gieten.
  9. Verder laten afkoelen en de fles afsluiten.

Welke druiven het beste gebruiken?

Je kunt op deze manier rood of wit druivensap maken. Welke soort je neemt ligt voornamelijk aan je eigen smaak.

Niet iedereen zal zoete druiven of juist zure druiven lekker vinden.

Maar iedere soort druif, daarvan zal het druivensap ook anders smaken.

Moet je druiven kopen, proef dan vooraf een druif om te proeven of je de smaak lekker lijkt voor sap.

Verder moet het fruit vers zijn, nog stevig, en niet al te rijp.

Waar op letten bij de aankoop?

Zoals we zojuist al schrijven moeten de druiven vers zijn. Dat wil zeggen stevig en niet slap of uitgedroogd aanvoelen.

Kijk alle druiven goed na, en gebruik geen zachte of rode exemplaren.

Hoe lang is dit Druivensap houdbaar?

Vers gemaakt druivensap moet je in de koelkast bewaren, in een afgesloten fles.

Het sap is dan een week houdbaar.

Je kunt het eventueel in een ijsblokjesvorm gieten, gedurende 2 uur invriezen, en dan de blokjes ompakken in een diepvriesbak. Dit moet dan nog wel daarna een dag invriezen.

Dan kun je het nog 4 tot 6 weken bewaren in de vriezer.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.