Site Overlay
Frambozenjam

Frambozenjam met munt

Frambozenjam met munt is een ietwat veredelde versie van de gewone jam met frambozen, die natuurlijk op zich al heel lekker kan zijn. Met munt is de jam nog frisser.

Je zou het misschien niet verwachten, maar als fruit zijn frambozen best wel populair. Alleen jammer dat de vruchten relatief duur zijn, en slechts in de zomer als vers fruit te koop zijn.

Een paar planten in de tuin kan dan al een goede oplossing zijn, want als de planten wat ouder zijn groeien er aardig wat frambozen aan, net zo als bij bramen.

Bramen kun je echte in grote delen van Nederland gewoon nog in de natuur zoeken. Maar, voor die personen die in de zomer graag naar de Alpen gaan op vakantie. Frambozen komen daar gewoon in het wild voor.

De vruchten zijn dan weliswaar wat kleiner dat de gekweekte variant, maar dan nog lekkerder.

Recept Frambozenjam met munt

Deze jam kun je natuurlijk ook met bramen maken in plaats van frambozen.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Frambozenjam met munt
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 980 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Frambozen
  • 0,5 Citroen
  • 450 Gram Suiker
  • 2 Eetlepels Munt
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De vruchten schoonmaken, goed wassen, en met een vork fijn prakken.

  2. De citroen schoonboenen en de schil raspen. Pers de citroen ook uit.

  3. In een grote pan de frambozen, de rasp, het sap, en de suiker door elkaar mengen. Langzaam aan de kook brengen.

  4. Zodra het kookt de pan van het vuur nemen, en alles nog eens goed door elkaar roeren.

  5. Eventueel schuim met een schuimspaan er vanaf scheppen.

  6. Doe de deksel goed op de pan en laat het een nachtje staan.

  7. De volgende dag de jam weer aan de kook brengen en 10 minuten laten doorkoken, terwijl je de jam af en toe roert.

  8. Hak de blaadjes munt fijn en doe deze door de jam.

  9. Haal de pan van het vuur en schenk de jam in de jampotten.

  10. Doe de deksel op de jampotten en draai deze ondersteboven met de deksel naar beneden. Zo vijf minuten laten staan.

  11. Weer omdraaien en de jam helemaal laten afkoelen.

Welke frambozen het beste gebruiken?

Denk nu niet dat er maar één soort framboos is, want er zijn tientallen verschillende soorten die je in de tuin kunt planten, of in een grote pot.

Wat smaak betreft, maakt het niet veel uit, wel wat de vruchtgrootte.

Daar kun je natuurlijk niet van genieten als je de vruchten in de winkel moet kopen.

Waar op letten bij de aankoop?

Het probleem is dat frambozen vaak in een dichte plastic bak verkocht worden, en slechts af en toe los.

Dat laatste is misschien voor de verkoper niet beter maar voor de versheid wel.

Kijk dus de bakjes goed door of er geen rotte exemplaren tussen zitten.

Hoe lang is deze Frambozenjam met munt houdbaar?

Frambozenjam met munt, of zonder, kun je in gesloten jampotten ongeveer 12 maanden bewaren.

Een geopende pot moet je in de koelkast bewaren met de deksel op de pot. Deze blijft 3 tot 4 maanden goed, mits natuurlijk de maximale termijn van 12 maanden bewaren dan niet overschreden wordt.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.