Gemberjam is een heerlijke jamsoort, als je wel vaker gember gebruikt, want je moet natuurlijk wel van deze smaak houden.
Nu hebben we al vaker gember gebruikt in diverse jamsoorten, maar daar zat altijd een andere fruitsoort bij, die op zich beste wel sterk van smaak is.
Deze keer dus alleen gember, en de jam wordt gewoon gemaakt met geleisuiker. Je kunt vanzelfsprekend de jam ook maken met pectine en een suikervervanger.

Recept Gemberjam
Ingrediënten
- 6 Deciliter Water
- 400 Gram Gemberwortel
- 1 Kilo Geleisuiker
- Vers citroensap van 1 citroen
- Rasp van 1 Citroen
- 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Instructies
- De gember schillen en raspen.
Meng in een pan de gember met het water en de geleisuiker, en voeg ook citroensap en citroenrasp toe.
- Breng het mengsel langzaam aan de kook, terwijl je blijft roeren.
- Als het kookt, laat je het nog 4 minuten koken. Tijdens het koken niet meer roeren.
- Deksel erop draaien en met de deksel naar beneden vijf minuten laten afkoelen.
Dan de jampotten weer goed draaien, en nog een uur laten afkoelen.
Welke gember het beste gebruiken?
Het beste kun je verse gember gebruiken, waar nog niet vanaf is gesneden.
Uitgedroogde gember kun je ook beter niet gebruiken, en vanzelfsprekend geen gember waar plakjes of rotte plekken aanzitten.
Waar op letten bij de aankoop?
Belangrijk is dus dat de gember vers oogt. Slap of uitgedroogd, zoals het helaas soms in de winkels ligt, daar heb je bij jam helemaal niets aan.
Hoe verser, hoe meer sap in de gember zit. En hoe lekkerder de jam wordt.
Hoe lang is deze Gemberjam houdbaar?
Afgesloten jampotten gemberjam zijn een jaar houdbaar, en de jam kan het beste donker bewaard worden.
Bij voorkeur dus in de keukenkast of voorraadkast.
Een geopende jampot kun je nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren, vanzelfsprekend met de deksel erop gedraaid.