Site Overlay
Kastanjeconfituur

Kastanjeconfituur

Kastanjeconfituur is echt een confituur die past bij de herfst en winter, en die je niet alleen op brood hoeft te eten. Want deze confituur kun je ook prima bij wild eten als bijgerecht, zeg maar een Chutney.

Het is natuurlijk als broodbeleg niet iets wat je dagelijks bij brood zult eten, maar juist dat maakt het erg aantrekkelijk.

Overigens smaakt de confituur ook prima bij zwart brood en roggebrood.

Recept Kastanjeconfituur

Herfstsmaak uit een jampot.

Gang Confituur
Keuken Nederlands
Trefwoord Kastanjeconfituur
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Porties 6 Jampotten
calorie├źn 518 kcal

Ingredi├źnten

  • 1,5 Kilo Tamme kastanjes
  • 1,5 Kilo Suiker
  • 1 Vanillestokje
  • 1,125 Water
  • 6 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Zorg ervoor, als je zelf kastanjes hebt geraapt en niet gekocht, dat de buitenste schil al verwijdert is.

  2. De kastanjes met een scherp mesje een kruisje in de schil zetten, daardoor kunnen we straks makkelijker de schil verwijderen.

  3. Doe de kastanjes in een pan en vul daar water bij zodat de kastanjes net onder water staan. Aan de kook brengen en tien minuten koken.

  4. Afgieten en de schil eraf halen.

  5. De kastanjes weer in de pan doen, water erbij en opnieuw aan de kook brengen. Deze keer 40 minuten laten koken.

  6. Afgieten en pureren of door een zeef duwen.

  7. De puree wegen, en net zoveel suiker erbij doen. Ook per kilo suiker een 750 milliliter water erbij doen. Bij 1,5 kilo kastanjes dus 1,5 kilo suiker en 1,125 liter water.

  8. Vanillestokje open snijden en met de punt van een mes het merg eruit schrapen. Doe merg en vanillestokje in het water.

  9. Weer aan de kook brengen en nu 15 minuten zachtjes laten koken.

  10. Vanillestokje verwijderen en de confituur in jampotten vullen. Deksel erop en ondersteboven op het aanrecht zetten. Daar op deze manier helemaal laten afkoelen.

Welke kastanjes het beste gebruiken?

Het is bij kastanjes niet een kwestie van welke soort het beste gebruiken. Wilde kastanjes kun je niet eten, tamme kastanjes wel.

Het is dus een kwestie van welke soort niet gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

Bij kastanjes kun je niet zoveel fout doen bij de aankoop. Zolang de kastanjes bij aankoop mooi bruin zijn en vooral droog, zijn deze goed genoeg om ermee te koken.

Koop je wat later in het seizoen kastanjes moeten deze niet uitgedroogd zijn.

Let dus wel op dat je geen wilde kastanjes gebruikt, dan wordt de confituur ongenietbaar.

Hoe lang is deze Kastanjeconfituur houdbaar?

Als je de kastanjeconfituur op de juiste manier in jampotten hebt gedaan, kun je deze minimaal 12 maanden afgesloten bearen.

Is een pot geopend geweest, dan blijft dit 3 tot 4 maanden goed in de koelkast.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.