Site Overlay
Kersenconfiture

Kersenconfituur

Kersenconfituur is eigenlijk de smaak proeven van de zomer, als je heerlijk onder een grote kersenboom zit en maar blijft eten van deze heerlijke vruchten.

Dit smaak kun je gewoon zelf thuis maken. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat er veel verschillende soorten kersen zijn, en telkens zal de smaak dan ook weer anders zijn.

Een heel simpel recept zonder veel ingrediënten.

Recept Kersenconfituur

In dit recept gebruiken we zwarte kersen, maar je kunt natuurlijk ook een andere soort kers gebruiken.

Gang Confituur
Keuken Nederlands
Trefwoord Kersenconfituur
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Wachttijd 7 uur 5 minuten
Totale tijd 7 uur 34 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 241 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Zwarte kersen
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 3 Eetlepels Vers citroensap
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Was de kersen en laat deze daarna goed uitlekken.

  2. Plaats een kleine kom in de koelkast, we vertellen straks waarom.

  3. Eerst het meest lastige klusje, het ontpitten van de kersen. Je kunt alle kersen doormidden snijden en dan de pit eruit halen, je hebt ook speciale kersenontpitters. Dit laatste gaat natuurlijk een stuk gemakkelijker.

  4. Meng in een grote kom de suiker met de schoon gemaakte kersen. Laat dit zes uur staan.

  5. Doe het mengsel in een grote pan en voeg het citroensap toe. Breng het mengsel aan de kook.

  6. Laat de kersen nu 3 tot 4 minuten koken op een middelhoog vuur.

  7. Nu gaan we kijken of de confituur al klaar is. Daartoe neem je de klein kom uit de koelkast. Schep er een eetlepel confituur op en laat het twee minuten staan. Is de confiture genoeg gestolt dan is deze klaar, anders moet het nog even blijven koken.

  8. Vul de jampotten met de kersenconfituur, doe de deksel op de jampotten, en plaats deze ondersteboven gedurende vijf minuten.

  9. Weer omdraaien en gedurende minimaal een uur laten afkoelen.

Welke kersen het beste gebruiken?

In dit recept gebruiken we zwarte kersen omdat deze in de zomer rijp zijn en dan vol zoet smaken naar de zomer.

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten kersen, bijvoorbeeld vroege gele kersen, dieprode kersen, maar je hebt ook zure kersen.

Je kunt dan ook veel verschillende soorten confituur of jam maken met al die verschillende soorten kersen.

Waar op letten bij de aankoop?

Kersen zijn als fruit best wel duur, tenzij je natuurlijk in het gelukkige bezit bent van een tuin met een mooie kersenboom.

Maar ook dan is het zaak om alleen mooie kersen zonder beschadigingen of rottende plekjes te gebruiken bij het maken van confituur of andere gerechten.

Vooral als je kersen in winkels of op de markt koopt, en dan vooral als de kersen in de aanbieding zijn, moet je goed uitsorteren.

Mindere kersen kun je beter meteen opeten. Ook moet je goed opletten dat ook alle kersen echt rijp zijn.

Hoe lang is deze kersenconfituur in jampot houdbaar?

Als je de jampotten vooraf goed hebt gesteriliseerd, is de jam ongeopend 12 maanden houdbaar.

Bij geopende potten adviseren we om op de inhoud te letten. Je reuk is daar ook belangrijk bij. Zie je schimmel, dan de jam gewoon weggooien.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.