Site Overlay
Kumquat marmelade

Kumquat marmelade

Kumquat marmelade is, zeker als je deze vruchten nog nooit gegeten hebt, een beetje wennen. De vrucht wordt namelijk in zijn geheel gegeten, inclusief schil en eventuele pitten.

Dat lijkt misschien een beetje raar, maar de smaak is iets bijzonders. De meeste mensen omschrijven eerst een ietwat zurige sinaasappelsmaak, en daarna een zoete sinaasappelsmaak.

Andere zeggen weer dat de smaak meer weg heeft van mandarijn. Je kunt er dus een heerlijke en frisse marmelade van maken.

In ieder geval komt deze exotische vrucht steeds vaker ook bij ons in de supermarkt en bij de groenteboer, en zijn de prijzen stukken lager als enkele jaren geleden.

Overigens kunt je ook kumquats zelf kweken, want de boompjes kun je gewoon bij de tuincentra kopen.

Kumquat marmelade

Het onderstaande recept is voldoende voor een voor één jampot.
Gang Marmelade
Keuken Mediterraan
Trefwoord Kumquat marmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 1250 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Kunquats
  • 2 Eetlepels Honing
  • 1 limoen
  • 250 Gram Geleisuiker
  • 250 Milliliter Water
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Instructies

  1. De kumquats wassen en halveren. Zoe je pitjes zitten kun je eventueel deze pitjes nog verwijderen.
  2. Je kunt de halve vruchten in plakken snijden, maar als je ze liever half wilt laten kan dat ook.
  3. Doe de kumquats in een pan, voeg de honing toe, en het water.

  4. Breng het mengsel aan de kook, en laat het op een laag vuur ongeveer 30 minuten koken.
  5. Pers de limoen uit.
  6. Voeg de geleisuiker en het limoensap toe, en laat de marmelade nog ongeveer 30 minuten koken. Af en toe doorroeren.
  7. Pan van het vuur nemen, en het kaneelstokje aan de marmelade toevoegen.

  8. Laat de marmelade in de pan ongeveer 30 minuten afkoelen.
  9. Haal het kaneelstokje er weer uit, en schenk de marmelade in de jampot. Doe de deksel er weer op.

Welke kumquats het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten kumquats, van oranje tot aan rood. Voor de marmelade maakt het niet veel uit welke soort je gebruikt.

Waar op letten bij de aankoop?

Zorg ervoor dat de vruchten stevig aanvoelen. Als kumquats zacht of slap zijn, zit er minder sap in, en dus zal de smaak minder zijn.

Eventuele plekjes op de huid van de vruchten is op zicht niet erg.

Hoe lang is deze Kumquat marmelade?

Kumquat marmelade blijft in een afgesloten jampot, in de koelkast, ongeveer 4 tot 6 maanden goed.

Buiten de koelkast zal de marmelade slechts kort houdbaar zijn.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.