Site Overlay
Kwetsenjam

Kwetsenjam

Kwetsenjam is een soort pruimenjam. De kwets is een wat oudere soort pruim die blauw is en wat langwerpiger dan de andere pruimen die je vaak in veel kleuren in de winkel kunt kopen.

Kwetsen worden vaak gebruikt om mee te bakken of te koken, en de vrucht is dus ook erg geschikt om er een jam van te maken. Hoewel je deze soort pruimen natuurlijk ook gewoon kunt eten.

Recept Kwetsenjam

Een typische pruim om goed jam mee te maken.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Kwetsenjam
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 244 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Kwetsen
  • 0,5 Kilo Suiker
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De kwetsen in de lengte doorsnijden en de pitten verwijderen. Doe de vruchten in een grote pan met een laagje water, en breng dit aan de kook.

  2. 15 Minuten laten koken en dan de suiker toevoegen. Nog 5 tot 10 minuten zachtjes laten koken, en eventueel schuim met een schuimspaan er vanaf scheppen.

  3. De jam in jampotten vullen, de deksel erop draaien, en de pot ondersteboven met de deksel naar beneden op het aanrecht zetten. Nu helemaal laten afkoelen.

Welke kwetsen het beste gebruiken?

Voor deze jam is er eigenlijk maar één soort kwets die je kunt gebruiken. Wel kun je eventueel een mix maken van 500 gram kwetsen en 500 gram andere pruimen.

Waar op letten bij de aankoop?

Kwetsen zijn nog iets kwetsbaarder dan andere soorten pruimen, daarom moet je goed opletten of er geen zachte of rottende vruchten tussen het kilo zitten. Deze exemplaren vanzelfsprekend verwijderen.

Omdat kwetsen kwetsbaar zijn altijd een paar extra kopen.

Maak de kwetsen ook goed schoon omdat er regelmatig nog steeltjes aan de vruchten zitten.

Hoe lang is deze Kwetsenjam houdbaar?

Kwetsenjam kun je in de regel nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren, maar dan wel met de deksel op de pot.

Is de jampot nog niet open geweest kan deze jam 12 maanden bewaard worden. Dat bewaren hoeft dan niet in de koelkast.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.