Site Overlay

Mandarijnenmarmelade

Mandarijnenmarmelade is wat frisser dan de toch wel wat zware sinaasappelmarmelade, wat smaak betreft dan. Bij mandarijnen kun je wat meer variëren met de smaak van verschillende soorten mandarijnen.

Wat smaak betreft zit daar immers nogal wat smaakverschil tussen soorten en herkomstlanden. Sommige soorten zijn wat zuurder, andere wat minder zuur.

Ook wat hoeveelheid sap zit er toch nog wel wat verschil tussen de verschillende soorten.

Kijk dus vooraf goed welke mandarijnen je wilt gebruiken. Dat kun je natuurlijk vragen aan de groenteboer, maar een mandarijn eten leert je precies hoed de smaak is, en de hoeveelheid sap.

Recept Mandarijnenmarmelade

Een lekkere mini-sinaasappel marmelade.
Gang Marmelade
Keuken Mediterraan
Trefwoord Mandarijnenmarmelade
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 40 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Mandarijnen bij voorkeur maroc of clementines
  • 1 Citroen
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 1 Vanillestokje
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De citroen en de mandarijnen goed schoonboenen. Van zowel de citroen als van de mandarijnen met een dunschiller repen van de schil snijden of schaven. Daarbij zo min mogelijk van de witte binnenhuid mee snijden. Deze is vaak wat bitterder.
  2. De repen met een mesje in smalle reepjes snijden.
  3. Deze reepjes in wat water in een steelpan doen, en aan de kook brengen. Op een zacht vuur vijf minuten laten koken. Pas op dat het water niet verdampt, dan water toevoegen.

  4. De mandarijnen pellen en de partjes losmaken. De velletjes zoveel mogelijk verwijderen.
  5. In een grote pan de partjes mengen met de geleisuiker.

  6. Het vanillestokje in de lengte doorsnijden en met een mesje het merg eruit schrapen.
  7. Vanillestokje, het merg, en de schilreepjes toevoegen aan de partjes.
  8. Aan de kook brengen. Vier minuten laten koken op een hoog vuur, terwijl je af en toe roert. Eventueel schuim schep je er met een schuimspaan vanaf.
  9. Na het koken vanillestokje verwijderen.
  10. De marmelade in jampotten gieten, tot aan de bovenkant. Deksel op de pot draaien en de pot ondersteboven laten afkoelen. Dus met de deksel naar beneden.

Welke mandarijnen het beste gebruiken?

Welke mandarijnen je kunt gebruiken ligt vooral aan je eigen smaak. Er zijn immers meer zoete en meer zure mandarijnen.

Vaak worden voor een marmelade de maroc, dit zijn vrij kleine mandarijnen, of clementines gebruikt. Beide soorten hebben vaak meer sap en zijn wat zoeten.

Natuurlijk kun je iedere soort gebruiken, en als je eerst proeft weet je wat de smaak is.

Waar op letten bij de aankoop?

Ongeacht het merk en het land van herkomst, moeten mandarijnen stevig aanvoelen. Dat is toch wel een goed tegen dat de mandarijn vol sap zit.

Daarnaast mag de schil niet verdroogt eruit zien, en geen plekjes bevatten.

Hoe lang is deze Mandarijnenmarmelade houdbaar?

De mandarijnenmarmelade kan ongeveer 12 maanden bewaard worden in een nog niet geopende jampot. Dit hoeft dan niet in de koelkast

Geopende potten kunnen nog 3 tot 4 maanden afgedekt of afgesloten bewaard worden in de koelkast.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.