Site Overlay
Passievruchtengelei

Passievruchtengelei

Passievruchtengelei is iets anders dan de gebruikelijke jam of marmelade. Gelei wordt namelijk gemaakt van vruchtsap of vruchtpuree, dat gebonden wordt.

Deze gelei kun je dan vervolgens op brood smeren, maar meestal wordt dergelijke gelei gebruikt op taarten en cakes, of natuurlijk om een dessert helemaal af te maken.

Vruchtpuree maken

Omdat niet iedereen zal weten hoe je vruchtpuree maakt, in dit geval van passievruchten, allereerst de methode om passievruchtpuree te maken. Voor alle andere soorten fruit gaat het puree maken op dezelfde manier.

  1. Maak de passievruchten schoon, en snij het fruit in gelijke stukjes. Doe de stukjes in een pan.
  2. De pan op het vuur zetten op een middelhoog vuur en het al roerende aan de kook brengen.
  3. Het fruit zal nu zacht worden en het sap vrij komen.
  4. Laat het mengsel 2 tot 10 minuten zachtjes koken. De tijd is afhankelijk van de hoeveelheid fruit, hoe meer hoe langer de tijd die het nodig heeft. Een gedeelte van het sap zal verdampen, en daardoor krijg je een meer geconcentreerde smaak, ideaal due om er gelei van te maken.
  5. Eventueel kan de puree met een staafmixer glad gepureerd worden, voor de gelei die we straks maken doen we dit niet.

Wil je het liever niet zelf maken, dan wordt fruitpuree in sommige supermarkten verkocht, en vaak bij de groothandel voor de horeca.

Welke passievruchten het beste gebruiken?

Voor deze gelei kun je het beste rijpe passievruchten gebruiken, die je kunt herkennen aan het feit dat de huid van de vruchten niet meer geheel glad is, en dat de vrucht wat zachter begint te worden.

Waar op letten bij de aankoop?

Maar, het fruit moet weer niet te rijp zijn. Dus slechts licht rimpelig, en een beetje zacht maar toch nog stevig.

Hoe lang is deze Passievruchtengelei houdbaar?

De gelei, als de jampot nog niet geopend werd, kan tot wel 12 maanden goed blijven.
Is de jampot wel geopend, moet het afgesloten in de koelkast bewaard worden, en is daar ongeveer 3 maanden houdbaar.

Bewaar je de gelei in een plastic bakje, is de gelei ongeveer 10 dagen houdbaar in de koelkast.

Recept Passievruchtengelei

Het onderstaande recept is voldoende voor één jampot.
Gang Gelei
Keuken Mediterraan
Trefwoord Passievruchtengelei
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 484 kcal

Ingrediënten

  • 14 Gram Gelatine
  • 300 Gram Passievruchtenpuree
  • 300 Gram Suiker
  • 225 Milliliter Water

Instructies

  1. De vruchtpuree met de suiker en 150 milliliter water in een pan doen.
  2. Op een middelhoog vuur verhitten.
  3. Zodra het begint te koken draai je het vuur uit.
  4. De gelatine in het overgebleven water weken.
  5. Het water verwarmen totdat de gelatine helemaal is opgelost.
  6. Roer vervolgens de gelatine door het mengsel van suiker en passievruchtpuree.
  7. Je kunt de gelei nu eventueel in jampotten doen, luchtdicht afsluiten, en af laten koelen. De jampot moet dan vooraf wel gesteriliseerd worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.