Site Overlay
Perenmarmelade

Perenmarmelade

Perenmarmelade is een heerlijke soort marmelade. Iets wat je misschien niet zo verwachten, want peer is een beetje vreemd om als vrucht te verwerken.

De meeste mensen kennen immers wel appeltaart, maar een perentaart wordt niet vaak gegeten. Net zo als aardbeienjam, maar perenjam is niet overal te krijgen.

Maar als je deze marmelade eens gemaakt hebt zul je versteld staan van de heerlijke smaak. Maar dat ligt voor een deel natuurlijk ook aan de soort peer die je gebruikt.

Ook bij peren bestaan er zure en zoete peren, dus als je daar goed op let krijg je een heerlijke marmelade.

In dit recept gaat wel perenlikeur, maar de alcohol zal bij de bereiding nagenoeg helemaal verdampen. Alleen de smaak blijft.

Recept Perenmarmelade

Rijpe peren gebruiken.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Perenmarmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd / Afkoelen 1 dag 1 uur
Porties 6 Jampotten
calorieën 56 kcal

Ingrediënten

  • 1,5 Kilo Rijpe Peren
  • Sap van 1 citroen
  • 1,5 Centimeter Verse Gember
  • 8 Kruidnagels
  • 1 Kaneelstokje
  • 1,75 Kilo Geleisuiker
  • 60 Centiliter Perenlikeur
  • 6 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De peren wassen en schillen. De klokhuizen en de stelen verwijderen. Snij de peren vervolgens in kleine stukjes. Besprenkel de stukjes met het citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  2. De gember schillen en raspen. Snij het kaneelstokje in de lengte doormidden.
  3. Doe de gemberrasp, het kaneelstokje, en de kruidnagel bij de stukjes peer. Goed mengen en 24 uur laten trekken in de koelkast.

  4. Het mengsel de volgende dag in een grote pan doen en langzaam aan de kook brengen, terwijl je regelmatig omschept.

  5. Als het begint te koken vuur verhogen en op een hoog vuur 4 tot 5 minuten laten koken.
  6. Pan van het vuur nemen en de perenlikeur toevoegen. De kaneel stokjes kunnen verwijdert worden. Even goed doorroeren zodat de alcohol kan verdampen.

  7. De marmelade in jampotten vullen. De deksel erop doe en ondersteboven 5 minuten laten staan. Dan weer goed draaien en geheel laten afkoelen.

Welke peren het beste gebruiken?

Welke peren je kunt gebruiken ligt natuurlijk voornamelijk aan je eigen smaak, maar over het algemeen dezelfde peren die je voor een perentaart, stoofpeertjes, of perencompote zou gebruiken.

Goede soorten om marmelade van de maken zijn onder andere:

Doyenne du Comice
Conference
Gieser Wildeman
St. Remy

Waar op letten bij de aankoop?

Bij peren moet je vooral op het uiterlijk en de geur letten. Denk eraan dat de groenteboer het vaak niet kan waarderen dat je een beetje knijpt in een peer, maar er is een andere simpele methode om de kijken of de peren rijp zijn, en dat is je neus.

Rijpe peren ruiken sterker naar peer dan soortgenoten die nog niet rijp zijn.

Daarnaast is het belangrijk om peren te kopen die een mooi uiterlijk en een gave huid hebben.

Hoe lang is deze Perenmarmelade houdbaar?

Perenmarmelade, mits de jampotten op de juiste wijze gevulde zijn, kun je bij nog niet geopende potten, rustig tot 12 maanden bewaren buiten de koelkast.

Reeds geopende potten kunnen nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.