Site Overlay
Perensap maken

Perensap maken

Perensap maken, soms ook wel diksap genoemd, kun je zowel met rijpere peren, als met peren doen die nog niet helemaal rijp zijn.

Vooral de smaak is verschillende tussen beide maakmethoden. En dat komt omdat de peren zoeter worden naarmate ze rijper worden.

Dat wil ook zeggen dat dan de typische perensmaak wat minder begint te worden.

Ook de hoeveelheid sap kan sterk verschillen, waarbij de rijpere peren wat meer sap voortbrengen, want onrijpe peren zijn baak minder sappig.

Dat is overigens ook de reden dat de meeste mensen pas perensap maken als de vrucht helemaal rijp geworden is. Maar dat is een persoonsafhankelijke keuze,

Ook de soort peer kan bijdragen aan de smaakontwikkeling van het sap. Iedere peer heeft grotendeels een typische smaak voor dat ras.

Perensap dat je koopt in de winkel, is vaak een combinatie van verschillende perenrassen dat is gemaakt op de smaak van veel mensen. Juist deze combinatie vinden dus veel mensen lekker.

Het kan dus best zijn dat een sap gemaakt van één soort peer, niet echt lekker smaakt.

Maar geen nood, combineer rustig, en er zijn heel veel soorten peren, dus er is voor iedereen een perensap met een goede smaak.

In het onderstaande recept gaan we gewoon uit van zoete peren, dus extra suiker toevoegen is niet nodig.

Zelf Perensap maken

Voor de frisheid van het sap voegen we een beetje vers citroensap toe.
Gang Limonade
Keuken Nederlands
Trefwoord Perensap maken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Uitlektijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 98 kcal

Ingrediënten

  • 2 Kilo Rijpe zoete peren
  • 60 Milliliter Vers citroensap

Instructies

  1. De peren dun schillen en het klokhuis verwijderen.
  2. Snij de peren in grove stukken.
  3. Doe de peren en het citroensap in een pan, en breng het op een middelhoog vuur aan de kook.

  4. Laat het een uurtje koken met de deksel op de pan, totdat het perenmoes is geworden.
  5. Een vergiet op een andere pan zetten, en leg er een schone theedoek of een neteldoek in.
  6. Daar schep je de perenmoes in.
  7. De theedoek of neteldoek dichtbinden, leg het terug in het vergiet, en zet of leg er wat zwaars op.
  8. Door het gewicht kan het perensap in de pan lopen.

  9. Laat het nu ongeveer een dag uitlekken.
  10. Duw eventueel het resterende moes door de doek, om de laatste restjes sap eruit te halen.
  11. Doe het sap in een fles en sluit deze luchtdicht af.

Welke Peren het beste gebruiken?

Het beste kun je gave peren gebruiken die rijp zijn, maar nog niet overrijp. Koop geen peren met plekjes op de huid, of met rottende delen.

De soort die je wilt gebruiken hangt voornamelijk van je eigen smaak af, maar vaak worden perensoorten gebruikt die ook voor stoofpeertjes gebruikt worden.

Goede sapperen zijn o.a.

  • Conference
  • Saint Rémy
  • Gieser Wildeman
  • Brederode, een zoete peer
  • Ponspeer
  • Zoutewelle peer
  • Winterjan
  • Spiegelpeer
  • Pistoolpeer
  • Saint Kelly

Waar op letten bij de aankoop?

Zoals al geschreven zo min mogelijk peren kopen met plekjes op de huid of rottende delen.

Koop ook zoveel mogelijk peren waar nog een steel aanzit, want als de steel eraf gebroken is kan de vrucht sneller rotten.

Hoe lang is dit Perensap houdbaar?

Het sap is verder niet door suiker of iets dergelijks langer houdbaar gemaakt, dus je kunt het in een goed afgesloten fles 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.

Eventueel kun je het wel invriezen. Daartoe het sap in een ijsblokjesvorm gieten, en laten bevriezen.

Na twee uur haal je de blokjes eruit en verpakt ze in een diepvriesbakje. Deksel erop en terug de vriezer in.

Blijft ongeveer 3 maanden goed.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.