Site Overlay

Pikante Tomatenmarmelade

Pikante Tomatenmarmelade kun je niet alleen op brood smeren maar kun je ook gebruiken als een soort chutney, dus bijvoorbeeld bij vlees of gebakken aardappelen.

Serveer de marmelade dan wel koud uit de koelkast. Het lijkt wel of de smaak dan nog lekkerder wordt.

Het is in ieder geval een marmelade die je zo niet zult verwachten, wat smaak betreft. Het is ook een keer iets wat je met de populaire tomaten kunt maken dat eens wat anders is dan tomaten door de salade.

Recept Pikante Tomatenmarmelade

Tomaten zijn eigenlijk als ze rijp zijn best wel zoet.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Pikante Tomatenmarmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 185 kcal

Ingrediënten

  • 1 Bosje basilicum
  • 1 Rode chilipeper
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 50 Milliliter Olijfolie
  • 1 Theelepel Zout
  • 1 Kilo Tomaten
  • 2 Kleine uien
  • Snufje Peper
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Uien schoonmaken en fijn snijden.

  2. In een pan wat olijfolie verhitten en hierin de uien fruiten totdat deze goudbruin zijn.

  3. De tomaten wassen en in kleine blokjes snijden, ook de chilipeper klein snijden.

  4. Stukjes tomaat en chilipeper, zout, peper, en geleisuiker bij de gefruite uien doen. Het geheel aan de kook brengen en tien minuten laten koken.

  5. Basilicum fijn snijden. Olijfolie en basilicum bij de tomaten doen, roeren, en nog een paar minuten laten koken.

  6. De jampotten vullen, deksel erop draaien, en ondersteboven met de deksel naar beneden laten afkoelen.

Welke tomaten het beste gebruiken?

Rijpe tomaten, en dan bedoelen we niet tomaten die al zo rijp zijn dat je ze eigenlijk niet meer kun eten zoals rechts op de foto boven, zijn zoeter.

Deze tomaten smaken dus ook beter in een marmelade.

Welke soort tomaten je gebruikt is verder niet van belang.

Waar op letten bij de aankoop?

Tomaten mogen geen plekjes bevatten, vandaar dat de tomaat rechtsboven op de foto is beland.

Vanzelfsprekend mogen tomaten ook niet rot zijn.

Hoe lang is deze Pikante Tomatenmarmelade houdbaar?

Pikante Tomatenmarmelade kun je, mits goed afgesloten zoals boven omschreven, meerdere maanden tot wel een jaar bewaren.

Aangebroken jampotten kun je nog enkele weken bewaren, maar dan wel met deksel op de pot.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.