Site Overlay

Pittige rode uienmarmelade

Pittige rode uienmarmelade lijkt wel een beetje op een chutney van rode uien, maar deze marmelade is vooral lekker op brood, of op toast.

En misschien moet je er niet aan denken, juist bij het ontbijt is deze pittige marmelade erg lekker. En vooral natuurlijk als je in de zomer buiten kunt ontbijten.

Maar, deze marmelade kun je in de wintermaanden ook gerust serveren als je wild op tafel zet bij het eten.

Als je liever geen rode wijn gebruiken wilt, kun je de wijn vervangen door druivensap.

Recept Pittige rode uienmarmelade

Heerlijk, toast roosteren en deze marmelade er op smeren.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Pittige rode uienmarmelade
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 140 kcal

Ingrediënten

  • 2 Eetlepels Zonnebloemolie
  • 1 Kilo Rode uien
  • 600 Gram Rietsuiker
  • 1 Theeklepel Kaneelpoeder
  • 1 Theelepel Gemalen komijn
  • 0,5 Theelepel Chilipoeder
  • 1 Theelepel Cacaopoeder
  • 300 Milliliter Rode wijn
  • 1 Blikje Tomatenblokjes 400 gram
  • Peper naar smaak
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De rode uien schoon maken en in halve ringen snijden.
  2. In een koekenpan de olie verhitten en hierin gedurende 5 minuten de rode ui fruiten.
  3. kaneelpoeder, komijn, cacaopoeder, en chilipoeder toevoegen, en een minuut mee bakken.
  4. De wijn erbij schenken en de tomatenblokjes erbij doen.
  5. De rietsuiker toevoegen, roeren, en het mengsel aan de kok brengen.
  6. Het vuur verlagen en de marmelade een uur zachtjes laten koken. Wel af en toe roeren.
  7. Na een uur is veel vocht verdampt. Nu nog op smaak brengen met het citroensap en eventueel met zout en peper.
  8. De jampotten tot de rand vullen, de deksel erop draaien, en met de deksel naar beneden 5 minuten op het aanrecht laten staan.
  9. Dan de potten weer omdraaien en verder laten afkoelen.

Welke rode uien het beste gebruiken?

Eventueel kun je witte uien gebruiken, maar rode uien vinden de meeste mensen lekkerder.

Koop in ieder geval geen grote uien, want kleine smaken vaak wat milder.

Waar op letten bij de aankoop?

Zorg ervoor dat er geen rottende uien tussen zitten, als je de rode uien koopt. Ook moeten er geen zachte exemplaren tussen zitten.

Als de uien minder van kwaliteit zijn dan zul je dit meteen aan de smaak proeven.

Hoe lang is deze Pittige rode uienmarmelade houdbaar?

Een geopende pot is, met de deksel weer op de jampot gedraaid, nog een week of 6 tot 8 houdbaar in de koelkast.

Zijn de potten niet geopend, dan kun je deze vanaf de datum dat de marmelade is gemaakt, nog 3 tot 4 maanden bij kamertemperatuur bewaren.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.