Site Overlay
Pompoenmarmelade

Pompoenmarmelade

Pompoenmarmelade is een soort marmelade die je niet zo snel in de winkel zult vinden, en die je dus beter gewoon zelf kan maken. Zeker als je zelf pompoenen in de moestuin of tuin kweekt, want deze zijn natuurlijk allemaal tegelijkertijd rijp.

En dan moet je ineens een aantal pompoenen verwerken, want pompoenen kun je slechts beperkt bewaren.

Maar ook als in de winkel de pompoenen goedkoop zijn kun je natuurlijk zelf deze heerlijk marmelade maken. Een marmelade die je niet alleen op brood en bij pannenkoeken kunt eten.

Pompoenmarmelade smaakt ook uitstekend bij verschillende soorten warm vlees en wild. Pompoen is immers de smaak van de herfst.

Recept Pompoenmarmelade

Dit recept is voldoende voor 4 jampotten vol heerlijke marmelade.

Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Pompoenmarmelade
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 28 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 48 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 245 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Hokkaido pompoen
  • 2 Citroenen
  • 1 Sinaasappel
  • 30 Gram Gember
  • 1 Vanillestokje
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 500 Milliliter Sinaasappelsap
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Pompoen schoonmaken, zaad verwijderen, en in blokjes snijden. Bij deze pompoensoort kun je de schil gewoon eten.

    Sinaasappel en citroenen schoon boenen en raspen.

    Uit de citroenen al het sap persen.

    De sinaasappel schillen en de partjes vruchtvlees eruit snijden zonder het velletje.

    Gember schillen en raspen.

    Het vanillestokje doormidden snijden en met de punt van een mes her merg eruit halen.

  2. De pompoenblokjes, het sinaasappelsap, rasp van sinaasappel, rasp van citroenen, citroensap, gember, en merg van vanille in een grote pan doen.

  3. Aan de kook brengen en met de deksel op de pan op een middel vuur 25 minuten laten koken. Als het te droog wordt geit je wat extra sinaasappelsap bij.

  4. Als de pompoen niet fijn gekookt is de pompoen eruit zeven en pureren, daarna weer bij de marmelade doen.

  5. Geleisuiker toevoegen, vuur verhogen en al roerende aan de kook brengen. 3 minuten goed laten koken. Nu het bordje uit de koelkast halen en er een theelepel marmelade op leggen. Twee minuten laten staan. Wordt de marmelade hard, dan vuur uitdoen, anders nog een paar minuten laten koken.

  6. Vul de jampotten, doe de deksel erop, en plaats de jampotten ondersteboven. 5 Minuten laten staan, daarna omdraaien en laten afkoelen.

Welke Pompoenen het beste gebruiken?

Voor deze pompoenmarmelade kun je in principe ieder soort pompoen gebruiken, alleen kun je in de meeste gevallen de schil niet gebruiken omdat de marmelade dan harde stukje zou hebben.

De Hokkaido pompoen is juist erg geschikt omdat je hiervan ook de schil kun gebruiken, en dat is nu juist een kenmerk voor marmelade.

Waar op letten bij de aankoop?

Pompoenen zijn echt seizoensgebonden. Als je de pompoenen in de winkel moet kopen moet je vooral goed op de schil en de klank letten.

De schil moet helemaal zonder plekjes of verkleuringen zijn. Als je op de pompoen klopt met je vingers, dit werkt ook bij meloen, hoor je een geluid. Hoe holler het geluid hoe meer rijp de pompoen is.

Bij een dof geluid is de pompoen nog niet rijp.

Hoe lang is deze pompoenmarmelade houdbaar?

De pompoenmarmelade, mits de potten nog niet zijn aangebroken, kun je normaliter 12 maanden bewaren.

Geopende jampotten kun je in de koelkast nog ongeveer 4 maanden bewaren.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.