Site Overlay
Pruimenjam

Pruimenjam

Pruimenjam is een veelzijdige jam die je vanzelfsprekend met verschillende soorten pruimen kunt maken. En dat gaat bij iedere soort net zo gemakkelijk, al is de soort pruim steeds anders.

En dan kun je alleen met dit fruit al veel verschillende pruimen gebruiken en kleuren jam maken.

Je hebt gele pruimen, eierpruimen, rode pruimen en groene pruimen, en jet hebt natuurlijk de blauwe pruim die beter bekend staat onder de naam Kwets, en ideaal is om mee te bakken.

Iedere soort pruim heeft toch ook wel een ietwat andere smaak, dus niets lekkerder dan verschillende soorten pruimenjam bij de ontbijttafel.

Recept Pruimenjam

Lekker afwisselende soort jam.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Pruimenjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 140 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Verse pruimen
  • 1 Sinaasappel
  • 50 Milliliter Rode port
  • 200 Gram Geleisuiker
  • 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De pruimen halveren en de pitten verwijderen. Dat gaat het makkelijkste door de twee helften van een pruim tegengesteld te draaien, de pit laat dan los.

  2. Het vruchtvlees, we halen de schil er niet vanaf, in stukken snijden.

  3. De sinaasappel schoonboenen en raspen. Pers de sinaasappel vervolgens ook uit.

  4. 1,5 Eetlepel sinaasappelrasp, 125 milliliter sinaasappelsap, suiker, rode port, en de pruimen in een pan doen.

  5. Op een laag vuur aan de kook brengen en vijf minuten laten koken.

  6. Jam in Jampotten vullen tot aan de rand. Deksel erop draaien en de pot omgedraaid met de deksel naar beneden op het aanrecht plaatsen.

  7. Zo geheel laten afkoelen.

Welke pruimen het beste gebruiken?

Pruimen lijken altijd vrij robuust, maar zijn net zo kwetsbaar als bijvoorbeeld aardbeien. Haal rottende vruchten er meteen uit want deze kunnen gezonde vruchten snel aansteken.

Zeker als je pruimen moet kopen, vraag dan altijd of je er één mag proeven. Dan weet je snel welke soort geschikt is om jam te maken.

Waar op letten bij de aankoop?

Onrijpe vruchten zijn stevig en blijven dus lang goed. Rijpe vruchten zijn zacht en rotten, zeker bij onweer en warm en vochtig weer, snel.

Dat is dus vaak een dilemma. Rijpe vruchten smaken beter in de jam, maar maak je de jam meteen bij thuiskomst?

Te zachte vruchten moet je dus niet kopen.

Hoe lang is deze Pruimenjam houdbaar?

Een afgesloten pot pruimenjam kun je ongeveer twaalf maanden bewaren.

Een geopende pot nog 3 tot 4 maanden in de kolekast, mits afgedekt met een deksel.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.