Site Overlay
Rabarber-aardbeien marmalade

Rabarber-aardbeien marmalade

Rabarber-aardbeien marmalade dat smaakt lekker op een beschuitje, en niet alleen maar als je dat beschuitje buiten in de zon mag opeten.

Rabarber en aardbeien staan bekend als zomerfruit, en deze marmelade is niet zo zuur als rabarber wel eens kan zijn.

Overigens niet alleen lekker bij het ontbijt of op een beschuitje, ook in en op taart, en heerlijk door de vanille vla of een kom met yoghurt.

Recept Rabarber-aardbeien marmalade

Nog lekkerder als aardbeienjam of rabarber.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Rabarber-aardbeien marmalade
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 255 kcal

Ingrediënten

  • 3 Kopjes suiker
  • 1 Kopje Water
  • 1 Vanillestokje
  • 1 Kilo Aardbeien
  • 5 Stengels Rabarber

Instructies

  1. De suiker met het water in een koekenpan doen, en daarin de suikert karameliseren.

  2. Rabarber schoonmaken en in stukjes snijden, en doe de stukjes bij de gekarameliseerde suiker.
  3. Het vanillestokjes in de lengte doormidden snijden en het merg eruit schrapen. Beide doen we bij de rabarber

  4. Kook het mengsel op een zacht vuur gedurende 10 minuten
  5. De aardbeien schoonmaken en in stukjes snijden.
  6. De aardbeien bij de rabarber doen en 5 minuten mee laten koken.
  7. Het vanillestokje uit de marmelade halen, en de marmelade in een schaal of weckpot doen.

  8. Af laten koelen tot op kamertemperatuur.

Welke rabarber en aardbeien het beste gebruiken?

Zowel de aardbeien als voor de rabarber mogen niet te rijp zijn.

De rabarber mag rustig wat harder nog zijn, of vroeg geoogst worden, alleen kan het zijn dat je dan wat extra suiker moet toevoegen.

De aardbeien moeten al wel mooi rood zijn. Nog witte aardbeien hebben nog niet de volle smaak van aardbeien, en zijn dus niet geschikt voor deze marmelade.

Waar op letten bij de aankoop?

Heb je niet het geluk dat je de rabarber vers uit de tuin kunt snijden, let dan vooral op dat de stelen nog stevig moeten zijn, en niet slap mogen zijn.

Bij de aardbeien mogen vanzelfsprekend geen rotte exemplaren gebruikt worden, of aardbeien met zachte plekjes.

Hoe lang is deze Rabarber-aardbeien marmalade?

Omdat er niet veel suiker in deze marmelade wordt gebruikt, is de marmelade ook niet echt lang houdbaar.

In de koelkast, daarbuiten kun je de marmelade slechts een dag bewaren, kun je deze marmelade 5 tot 10 dagen bewaren. Wel bij voorkeur afdekken met een deksel.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.