Site Overlay

Rabarbercompote met tijm

Rabarbercompote met tijm is een versie die net even wat meer smaak heeft dan de gewone versie van rabarber. Tijm is één van de meest smaakvolle kruiden, en smaakt erg goed bij de zoetzure rabarber.

Velen noemen deze compote gewoon rabarber, maar aangezien ook in dit recept hele stukjes zachte rabarber zitten, wordt het een compote genoemd.

Vaak wordt best wel veel suiker bij het maken van rabarber gebruikt, dat komt natuurlijk omdat het best wel een beetje zuur is. Je kunt natuurlijk ook een suikervervanger gebruiken, hoewel het dan wel wat korter houdbaar is.

Recept Rabarbercompote met tijm

Zoet en zuur, maar ook hartig door de tijm.
Gang Compote
Keuken Nederlands
Trefwoord Rabarbercompote met tijm
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 160 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Rabarber
  • 1 Sinaasappel
  • 2 Takjes Tijm
  • 100 Gram Suiker

Instructies

  1. De stengels rabarber schoonmaken, een stukje van de onderkant snijden en eventueel de dradige draden van de schil verwijderen.
  2. In stukken snijden van 7 tot 8 centimeter. De stelen ook weer splitsen en twee of drie delen.
  3. In een kom of schaal leggen en bestrooien met de suiker. 20 Minuten laten staan en af en toe omroeren.
  4. De sinaasappel onder de kraan schoon borstelen. 3 Theelepels rasp er vanaf raspen, en de sinaasappel uitpersen.
  5. De blaadjes van de takjes tijm halen en fijn snijden.

  6. De rabarber met de suiker in een pan doen. Sinaasappelsap toevoegen, en de rasp toevoegen. Het geheel aan de kook brengen.

  7. Tijm toevoegen en het geheel koken totdat de stelen rabarber zacht zijn, wel blijven roeren.
  8. In een schaal doen en laten afkoelen.

Welke rabarber het beste gebruiken?

In soort rabarber heb je meestal niet veel keuze, hoewel er wel meerder soorten zijn. Vaak kijk je daar wel naar als je een rabarberplant in de tuin zet, maar in de winkel kun je meestal slechts rabarber kopen.

Waar op letten bij de aankoop?

Als je rabarber in de moestuin hebt staan dan kies je verse stelen. Het beste dan ook nog eens ‘s ochtendsvroeg uit de tuin snijden.

In de winkel wordt meestal niet gekeken naar de versheid van de stelen.

Resultaat is dan ook regelmatig dat de stelen al bijna slap hangen. Dan is de rabarber dus van mindere kwaliteit. Controleer dan dus altijd voordat je rabarber koopt.

Hoe lang is deze Rabarbercompote met tijm houdbaar?

Rababercompote kun je in de koelkast nog enkele dagen goed houden, natuurlijk wel afdekken.

Als je rabarber langer goed wilt houden dan kun je het in een diepvriesbak doen en invriezen.

Ontdooien dan bij voorkeur in de koelkast.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.