Site Overlay
Rabarbermarmelade

Rabarber marmelade

Rabarber marmelade is misschien wel het minst bekende gerecht dat je met rabarber kunt maken. Iedereen kent natuurlijk het bijgerecht rabarber, en vele ook wel de rabarbertaart.

Dat je ook marmelade kunt maken van deze groente, ja het is geen fruit maar groente, weten de meesten niet.

De marmelade is lekker fris op je boterham, of op een plakje roggebrood. Echt oud Hollands, want de groente was enige tijd geleden een beetje op de achtergrond verdwenen.

De laatste tijd hebben steeds meer supermarkten rabarber weer in het assortiment zitten. Een gezond en lekkere groente, die niet als groente gegeten wordt.

Recept Rabarber marmelade

Zelf zoeken, zelf maken, en met het hele gezin van die heerlijke jam genieten.

Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Rabarbermarmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 51 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Rabarber
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 1 Pakje Vanillesuiker
  • Dun bodempje water
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Trek met een mesje de draden van de schil aan de buitenkant van de stelen rabarber, en snij een stukje van boven en onderkant.

  2. De rabarber samen met de geleisuiker en de vanillesuiker met slechts een heel dun bodempje water aan de kook brengen.

  3. Vuur op een midden stand en víjftien minuten zachtjes laten koken, terwijl je regelmatig blijft roeren.

  4. De jampotten vullen, deksel erop draaien en ondersteboven op het aanrecht plaatsen. Vijf minuten laten staan, dan omdraaien en minimaal een uur laten afkoelen.

Welke rabarber het beste gebruiken?

Veel mensen denken dat er meerdere soorten rabarber zijn, er zijn immers groene en rode stelen. Dit is echter dezelfde soort, er valt dus eigenlijk weinig te kiezen.

Waar op letten bij de aankoop?

Als je niet in het bezit bent van een tuin met daarin enkele rabarberplanten, moet de rabarber altijd in de winkel kopen.

Stelen moeten stevig zijn en niet slap hangen. In dat geval is de rabarber oud en bevat minder sap. Niet geschikt dus om nog meer te koken.

De uiteinden van de stelen mogen ook niet uitgedroogd zijn.

Hoe lang is deze rabarber marmelade houdbaar?

Rabarbermarmelade kun je in de koelkast nog 3 tot 4 maanden bewaren in een geopende maar dichte verpakking.

Ongeopende marmelade kun je minimaal 12 maanden bewaren. Soms wel tot 24 maanden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.