Site Overlay
Rode peperjam

Rode peperjam

Rode peperjam is een recept dat van oorsprong eigenlijk uit Spanje komt, maar wat de laatste jaren voornamelijk in de VS bekend is geworden. De jam heb je misschien al eens geproefd tijdens het ontbijt tijdens een vakantie in Spanje, of natuurlijk tijdens een verblijf in de VS.

Een zoete jam, die toch ook wel een pittig iets in de smaak heeft zitten. Maar heel veel verschil tussen beide variaties is er overigens niet.

Deze rariteit kun je gewoon thuis maken, en natuurlijk kun je er ook wat meer pittige pepers voor gebruiken, als je de pittige smaak wel kunt waarderen.

Recept Rode peperjam

Het onderstaande recept is voldoende voor een klein jampotje.
Gang Jam
Keuken Amerikaans
Trefwoord Rode peperjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 22 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 50 kcal

Ingrediënten

  • 400 Gram Rode pepers
  • 1 Rode paprika
  • 100 Milliliter Appelazijn
  • 90 Gram Geleisuiker
  • 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot

Instructies

  1. De steeltjes van de pepers verwijderen. Als je de jam wat minder pittig wilt maken, snij dan de pepers doormidden en verwijderen zaad en zaadlijsten.
  2. Steel van de paprika halen, en de paprika in grote stukken snijden.
  3. Doe paprika en pepers in een keukenmachine en maal alles fijn.

  4. Doe het mengsel vervolgens in een pan, en voeg de azijn toe.
  5. Aan de kook brengen, en een minuut of 3 zachtjes laten koken.
  6. Giet het mengsel vervolgens door een zeef in een andere pan, om zo de grootste stukken op te vangen. Dit hoeft overigens niet als de stukjes niet erg zijn in de jam.
  7. Geleisuiker toevoegen en opnieuw aan de kook brengen.

  8. Vuur verlangen en weer een paar minuten laten koken, totdat de jam wat dikker begint te worden.
  9. Giet de jam in een jampot tot aan de rand, en sluit de deksel.

  10. Vijf minuten met de deksel naar beneden op een theedoek laten staan, dan omdraaien en helemaal laten afkoelen.

Welke pepers het beste gebruiken?

Overigens let wat pittigheid op bij de aankoop van de rode pepertjes, want hoe kleiner ze zijn, hoe scherper ze zijn. Vanzelfsprekend moeten de pepers vers zijn, zonder plekjes of rottende delen.

Eventueel kun je overigens ook nog wat verse tomaten door de jam mengen.

Waar op letten bij de aankoop?

Vanzelfsprekend moeten de pepers vers zijn, zonder plekjes of rottende delen.

Voor de jam is het overigens niet erg als de pepers groen zijn, of nog niet helemaal rood. Alleen kan de smaak daardoor ietwat afwijken.

Hoe lang is deze Rode peperjam houdbaar?

Rode peperjam blijft in een nog niet geopende jampot 12 maanden houdbaar.

Nadat de jam geopend is, kan de jam ongeveer drie maanden in de koelkast verder bewaard worden, maar wel afgesloten met de deksel.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.