Site Overlay
Rozenbottel marmelade

Rozenbottel marmelade

Rozenbottel marmelade is echte een marmelade uit de oude doos. Tegenwoordig zijn rozenbottels een beetje in de vergetelheid geraakt, maar nog niet zo lang geleden was dit fruit heel normaal.

Net zo als trouwens zelf rozenbottels in iemand zijn of haar nek kapot maken, wat grote jeuk veroorzaakte.

De laatste tijd is deze soort fruit echter weer bezig aan een comeback, want de eerste groenteboeren bieden zomers gewoon weer rozenbottels aan.

Heerlijk en gezond, want wat iedereen ook vergeten was, is dat rozenbottels erg gezond zijn met diverse vitaminen en mineralen.

Een ideaal stuk fruit dus om er heerlijk een echte ouderwetse marmelade van te maken.

Recept Rozenbottel marmelade

Ouderwets lekker en gezonder dan andere soorten marmelade.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Rozenbottel marmelade
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 157 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Rozenbottels
  • 2 Kopjes Suiker
  • 1 Theelepel Citroenzuur
  • Water
  • 1 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampot

Instructies

  1. De kroontjes van de rozenbottels halen, en de vruchten goed wassen
  2. In een grote pan doen en een bodempje water toevoegen.

  3. Aan de kook brengen en gedurende ruim een uur laten koken op een laag vuur. Wel regelmatig omroeren zodat de vruchten niet aanbranden.
  4. De rozenbottels van het vuur halen, en met een keukenmachine of staafmixer pureren.

  5. De puree weer terug in de pan doen, suiker toevoegen, en weer aan de kook brengen.

  6. Citroenzuur toevoegen en omroeren. 4 tot 5 minuten laten koken.

  7. In de jampot vullen, deksel erop draaien, en ondersteboven laten afkoelen.

Welke rozenbottels het beste gebruiken?

In sommige delen van Nederland en België kun je nog steeds zelf rijpe rozenbottels zoeken. Dat kan bijvoorbeeld ook goed in veel landen in de Alpen.

Als je deze gaat zoeken, de struiken staan vaak aan de zijkant van wegen, kijk dan wel uit voor het verkeer.

Waar op letten bij de aankoop?

Rozenbottels moeten stevig zijn, en mogen niet kapot of rot zijn.

Toch moeten de bottels goed rijp zijn.

In sommige winkels kun je gedroogde bottels kopen, maar deze zijn minder geschikt om marmelade te maken.

Hoe lang is deze Rozenbottel marmelade houdbaar?

Omdat er vrij weinig suiker in dit recept gebruikt wordt, kun je de geopende en nog niet geopende jampotten slechts 4 tot 6 weken bewaren in de koelkast.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.