Site Overlay
Rozenjam

Rozenjam

Rozenjam, en inderdaad wordt deze jam van rozenblaadjes gemaakt. Sommigen zullen denken dat dit een vieze gewoonte is, maar rozenblaadjes kunnen net als rozenbottels gewoon gegeten worden.

Het is dus een bijzonder soort jam dat je niet zomaar in de winkel zult kunnen kopen, maar natuurlijk wel heel makkelijk zelf kan maken.

Want rozen hebben de meeste wel in tuin of pot staan, en je kunt eigenlijk alle kleuren gebruiken.

Voor alle duidelijkheid gebruiken we blaadjes van rozen, de bloemen. Niet de bladeren van de steel.

Recept Rozenjam

Een mooie en geurrijke jam om te maken.
Gang Jam
Keuken Frans
Trefwoord Rozenjam
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 185 kcal

Ingrediënten

  • 75 Gram Rozenblaadjes
  • 300 Milliliter Water
  • 15 Milliliter Vers citroensap
  • 450 Gram Geleisuiker
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Een ontbijtbordje in de koelkast zetten.

  2. Het water in een pan doen een aan de kook brengen.

  3. Rozenblaadjes toevoegen, die je eventueel natuurlijk vooraf nog kunt wassen, en het geheel 20 minuten zachtjes laten koken met de deksel op de pan.

  4. Af laten koelen, en door een zeef doen. De blaadjes heb je eigenlijk niet meer nodig, maar een paar of iets meer kun je bewaren om straks weer terug te doen in de jam. Het oog wil immers ook wat.

  5. Het rozenwater weer terug doen in de pan, citroensap en geleisuiker toevoegen, en aan de kook brengen. 4 Minuten laten koken, of iets langer totdat de gewenste dikte is bereikt. Hal een theelepel jam uit de pan en leg dit op het ontbijtbordje uit de koelkast. Wacht twee minuten, stolt de jam dan is de jam goed, anders nog een paar minuten laten koken.

  6. Eventueel kun je nog wat blaadjes terug doen in de jam.
  7. De jam in de jampot gieten tot de jampot vol is, deksel erop, en ondersteboven helemaal laten afkoelen.

Welke rozenblaadjes het beste gebruiken?

Natuurlijk moet je alleen blaadjes gebruiken waarvan je zeker weet dat deze niet bespoten zijn, dus gekocht rozen vallen al af.

Daarnaast kun je het beste blaadjes gebruiken van bloemen die net open zijn of nog niet geopend zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

Omdat gekocht rozen waarschijnlijk bespoten zijn, althans we weten nooit zeker dat dit niet het geval is, kun je alle rozenblaadjes gebruiken uit eigen tuin.

Hoe lang is deze Kwetsenjam houdbaar?

Rozenjam is, net als de meeste andere soorten jam, 12 maanden buiten de koelkast houdbaar. Mits natuurlijk nog niet geopend.

Een geopende pot waar wel weer de deksel is opgedraaid, is in de koelkast nog 3 tot 4 maanden houdbaar.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.