Site Overlay
Sinaasappel-Passievrucht jam

Sinaasappel-Passievrucht jam

Sinaasappel-Passievrucht jam, dat is een jamsoort die je niet zomaar in de winkel zult zien staan, tussen de jamsoorten. En dat zijn er meestal toch behooorlijk veel.

Voor speciale soorten zul je naar een marmeladewinkel moeten, ja er zijn inderdaad een paar gespecialiseerde winkeltjes in binnenland en buitenland, of je moet deze overheerlijk jam zelf maken.

Ook de passievrucht die in dit recept gebruikt wordt, kun je niet overal kopen. Maar gelukkig met de zomers van de laatste jaren kun je ook in Nederland passievruchten kweken, en anders heeft een goede groenteboer dit fruit in het seizoen.

Passievrucht is tegenwoordig het hele jaar te koop.

Recept Sinaasappel-Passievrucht jam

Deze jam is veel lekkerder dan de standaard smaken die je in de winkel kunt kopen.
Gang Jam
Keuken Amerikaans
Trefwoord Sinaasappel-passievrucht jam
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 64 kcal

Ingrediënten

  • 4 Passievruchten
  • 4 Sinaasappels
  • 350 Gram vruchtvlees van een honingmeloen dus de schil niet meegerekend
  • 200 Milliliter Vers geperst Sinaasappelsap
  • 40 Milliliter Vers geperst Limoensap
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Zet allereerst een ontbijtbord in de koelkast.

  2. Het vruchtvlees van de meloen fijn malen in een keukenmachine of een blender, en doe het alvast in een grote pan.

  3. Sinaasappels wassen, en schillen. Probeer zoveel mogelijk witte schil van de sinaasappel te halen.

  4. Schil ook het binnenste schilletje, en snij het vruchtvlees tussen de vliezen, zodat je alleen partjes vruchtvlees over blijven.
  5. Snij vervolgens de partjes in stukjes en doe ze in de pan.

  6. Passievruchten doormidden snijden en het vruchtvlees er met een lepel uithalen. Ook dit aan de pan toevoegen.

  7. Sinaasappelsap, limoensap, en geleisuiker toevoegen.

  8. Breng het langzaam aan de kook, en laat het 15 minuten zachtjes koken.
  9. Haal een beetje jam met een theelepel uit de pan, haal het ontbijtbord uit de koelkast, en doe het lepeltje jam op het bord. Even afwachten, en als de jam stolt, dan is de jam klaar. Anders nog een paar minuten laten koken.

  10. Vul de jam in de jampotten tot de rand, doe de deksel erop, en zet de jampotten met de deksel naar beneden op een theedoek. Laat 5 minuten afkoelen, dan de jampotten weer goed draaien met de deksel naar boven.

  11. Ongeveer een uur laten afkoelen.

Welke passievrucht en sinaasappels het beste gebruiken?

Bij de passievrucht zul je niet al te veel keuze hebben. De sinaasappels moeten veel sap bevatten, bloedsinaasappels zijn erg lekker om deze jam mee te maken.

Waar op letten bij de aankoop?

De passievrucht moet niet al te rijp zijn, maar nog wel stevig zijn. Nog niet rijpe vruchten moet je eerst bij kamertemperatuur een paar dagen laten rijpen.

De sinaasappels mogen vooral niet plakkerig zijn, of uitgedroogd zijn. Ze moeten dus nog veel sap bevatten.

Hoe lang is deze Sinaasappel-Passievrucht jam houdbaar?

Jam waarvan de jampotten nog niet geopend zijn, blijft ongeveer 12 maanden houdbaar, gerekend vanaf de dag dat de jam gemaakt werd.

Een geopende pot blijft in de koelkast 3 tot 4 maanden goed.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.