Site Overlay
Sinaasappeljam zonder suiker

Sinaasappeljam zonder suiker

Sinaasappeljam zonder suiker is natuurlijk minder ongezonder dan de versie met suiker. Om de jam toch wat zoeter te kunnen maken kun je een suikervervanger gebruiken, maar wij doen dat hier niet om de echte smaak te kunnen proeven. En om de jam wat steviger te houden gebruiken we agar agar en een beetje gelatine. Je kunt ook alleen agar agar gebruiken.

Zonder suiker blijft de jam niet alleen een stuk minder lang goedd, maar blijft de jam normaal gesproken ook wat meer vloeibaar.

Dit hulpmiddeltje hebben we eigenlijk wel nodig.

Recept Sinaasappeljam zonder suiker

Net zo lekker als de jam met suiker.
Gang Jam
Keuken Mediterraan
Trefwoord Sinaasappeljam zonder suiker
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 246 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo gepelde sinaasappels
  • Sap van drie extra sinaasappels
  • De geraspte schil van 2 Sinaasappels
  • 6 Gram Gelatine
  • 4 Gram Agar agar
  • 150 Gram Agavesirooop
  • Snufje kerriekruiden.
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De gepelde sinaasappels in stukken snijden en in een grote pan doen.

  2. De rasp van de 2 sinaasappels in stukjes snijden en erbij doen, en ook het sinaasappelsap toevoegen.
  3. Kruiden met een snufje kerrie, en al roerende aan de kook brengen.

  4. Gedurende 20 tot 30 minuten laten koken op een zacht vuur, totdat de sinaasappel uit elkaar vallen.
  5. De agar-agar toevoegen en door de jam roeren, vervolgens de agavesiroop erdoor roeren.
  6. Week de gelatine volgens de gebruiksaanwijzing.
  7. Haal de pan van het vuur, en voeg de gelatine toe, die je eerst hebt uitgeknepen.

  8. Blijven roeren totdat de gelatine is opgelost.
  9. De jam in jampotten vullen, tot aan de rand. Deksel erop doen, en ondersteboven op de deksel zetten.

  10. Na 5 minuten de jampotten weer goed draaien en verder laten afkoelen.

Welke Sinaasappelen het beste gebruiken?

De soort sinaasappel maakt eigenlijk niet uit, maar perssinaasappelen hebben vaak wat meer sap.

Natuurlijk moeten de sinaasappelen wel rijp zijn, maar niet overrijp. Dus de schil moet niet pikken.

Waar op letten bij de aankoop?

Daarnaast moeten de sinaasappelen natuurlijk niet rot zijn, zacht, of vol met bruine plekken zitten.

Vooral dit laatste is een teken dat de vruchten al ouder zijn, en er dus minder sap in de sinaasappelen zit.

Hoe lang is deze Sinaasappeljam zonder suiker?

Veel suiker in de jam is natuurlijk niet gezond, maar de suiker heeft wel een positief effect op de houdbaarheid.

In deze jam zit helemaal geen toegevoegde suikers, en dus kun je de jam niet lang bewaren.

Nog niet geopend ongeveer 4 tot 6 weken, een geopende jampot kan maximaal een maand bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.