Site Overlay

Sinaasappelmarmelade

Sinaasappelmarmelade maken is eigenlijk niet zo heel erg moeilijk. Het is wel iets anders dan sinaasappeljam, het verschil zit in de stukjes schil die we ook bij deze marmelade toevoegen.

Daardoor is misschien de smaak wat meer echt sinaasappel, niet alleen maar zoet, want in de schil zit toch wel veel smaak van de sinaasappel, en dus lang niet alleen in het vruchtvlees.

Recept Sinaasappelmarmelade

In dit recept gebruiken we perssinaasappels, een citroen voor de zure smaak, en een grapefruit. Het is genoeg voor twee potten marmelade.

Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Sinaasappelmarmelade
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 2 Jampotten
calorie├źn 88 kcal

Ingredi├źnten

  • 3 Perssinaasappels
  • 1 Rode grapefruit
  • 1 Citroen
  • 200 Gram Suiker
  • 400 Gram Geleisuiker
  • Schoongemaakte jampotten

Instructies

  1. Boen de perssinaasappels en de grapefruit goed schoon. Doe dat ook als je biofruit hebt gekocht.

  2. Net een dunschiller de sinaasappel en de grapefruit met een dunschiller schillen. Schil zo veel mogelijk zonder het witte gedeelte mee te schillen onder de buitenkant. Je kunt de schil ook raspen. Vervolgens snij de deze schillen in zo dun mogelijke reepjes, bij rasp is dat natuurlijk niet nodig.

  3. Breng een halve liter water aan de kook en voeg hierin de suiker en de reepjes schil toe.

  4. Op een middelhoog vuur kook je dit gedurende 25 minuten met de deksel op de pan.

  5. Daarna de schillen uit de water zeven.

  6. Haal nu het witte gedeelte, waar we de oranje schil vanaf hebben gehaald, van de sinaasappels.

  7. Vervolgens snijden we het vruchtvlees zonder vlies van de sinaasappel. Dat gaat het makkelijkste als je eerst het vlies van de sinaasappel schilt, en daarna bij ieder partje een snee naast het vliesjes zet aan beide kanten. De partjes vruchtvlees kun je er nu zo uithalen.

  8. Snij het vruchtvlees in stukjes en doe dit met de geleisuiker in een pan.

  9. Aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken.

  10. Nu kun je ervoor kiezen om het vruchtvlees te gebruiken zonder te pureren, maar je kunt het ook pureren. Wat jezelf het lekkerste lijkt.

  11. Aangezien er nog pitten in kunnen zitten zeven we het mengsel in ieder geval. Druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk sap uit, aangezien je toch noch wel wat vruchtvlees in het mengsel zult hebben zitten.

    De pitten en dergelijke kun je gewoon weggooien.

  12. Roer de schilletjes door het mengsel, en breng het weer aan de kook. Laat het mengsel een paar minuten koken.

  13. Vul de marmelade in de jampotten, doe de deksel erop, en zet de jampotten gedurende 5 minuten ondersteboven.

    Een uur laten afkoelen.

Welke sinaasappels het beste gebruiken?

In dit recept gebruiken we perssinaasappels, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten sinaasappels en soortgelijk fruit.

Perssinaasappels hebben over het algemeen wat meer sap, andere sinaasappels die gebruikt kunnen worden zijn natuurlijk de rode bloedsinaasappels.

Ook andere citrusvruchten, of een combinatie van soorten kun je rustig gebruiken om je eigen marmelade te maken.

Waar op letten bij de aankoop?

Je kunt natuurlijk deze marmelade maken van iedere soort sinaasappels, maar doe dit niet als het fruit al lang gelegen heeft. Fruit ademt door de schil heen, en zeker als het lang bij kamertemperatuur gelegen heeft zal sap veelal verdampen.

Gebruik dus verse sinaasappels als je ermee wilt koken, dan zit er veel meer sap in.

Ook rotte sinaasappels kun je beter niet gebruiken.

Hoe lang is deze sinaasappelmarmelade in jampot houdbaar?

Bij het schoonmaken van de jampotten kun je de potten het beste ook goed steriliseren. Dan is de marmelade zonder problemen 12 maanden houdbaar, tot soms wel 24 maanden.

Geopende potten marmelade zijn tenminste 3 maanden houdbaar.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.