Site Overlay

Tomaten-chilli chutney

Tomaten-chilli chutney is een heerlijk zacht recept voor een chutney die je bij alle soorten vlees kunt eten, maar ook prima op de boterham kunt doen.

Zelf ‘s morgens op een beschuitje voor het ontbijt, en ook op een toastje bij de borrel. Een veelzijdige chutney dus, waarvan de bereiding helemaal niet moeilijk is.

Als je dit recept wilt maken, probeer dan ook eens andere soorten tomaten. Bijvoorbeeld gele tomaten of groen-rode vleestomaten.

Recept Tomaten-chilli chutney

Vooral met rijpe tomaten is deze chutney erg lekker.
Gang Chutney
Keuken Mediterraan
Trefwoord Tomaten-chilli chutney
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 125 kcal

Ingrediënten

  • 2 Tomaten
  • 1 Ui
  • 2 Kruidnagels
  • 0,5 Theelepel Kaneelpoeder
  • 1 Theelepel Korianderzaad
  • 1 Eetlepel Arachideolie
  • 1 Theelepel Zout
  • 1 Eetlepel Honing
  • 1 Eetlepel Geraspte verse gemberwortel
  • 1 Teentje Knoflook
  • 100 Milliliter Balsamicoazijn
  • 1 Chilipeper

Instructies

  1. In een koekenpan zonder boter of olie het korianderzaad roosteren.
  2. Maak de chilipeper schoon.
  3. Doe het geroosterde korianderzaad, de kruidnagels, het kaneelpoeder, en de schoon gemaakte chilipeper in een blender of keukenmachine. Maal het fijn en mix het door elkaar.
  4. Was de tomaten en snij deze in stukken.
  5. Ui en knoflook schoonmaken en grof hakken.
  6. Doe tomaat, ui, en knoflook bij het mengsel in blender of keukenmachine en maal het fijn.
  7. Doe wat olie in een pan en verhit de olie.
  8. Doe het zojuist gemaakt mengsel erbij en fruit dit een minuutje.
  9. Voeg balsamicoazijn en zout toe.
  10. Zodra het kookt voeg je de gember en de honing toe.
  11. Laat het geheel 5 minuten zachtjes koken, maar roer het wel regelmatig om.

Welk tomaten het beste gebruiken?

Je kunt in principe alle soorten tomaten gebruiken, zelfs kleine tomaatjes. Daar heb je er dan wel meer van nodig.

Maar gebruik in deze chutney eens gele tomaten in plaats van rode. Erg lekker zijn bovendien rood-bruine vleestomaten, en helemaal als de tomaten rijp zijn.

Waar op letten bij de aankoop?

Welke soort tomaten je ook koopt, de vruchten mogen niet beschadigd of overrijp zijn.

Heel raar misschien, maar de tomaten moeten wel rijp zijn. Vaak zie je in de supermarkt tomaten die weliswaar licht rood gekleurd zijn, maar als je een hap neemt merk je dat de tomaten nog niet echt rijp zijn.

Voor deze chutney dus alleen echt rijpe tomaten gebruiken.

Hoe lang is deze Tomaten-chilli chutney houdbaar?

Deze tomaten-chilli chutney moet je in de koelkast bewaren, en bij voorkeur in een bakje dat afgesloten kan worden met een deksel.

Dan kun je de chutney nog drie tot vier dagen bewaren in de koelkast.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.