Site Overlay
Tomatensap maken

Tomatensap maken

Tomatensap maken doe je bij voorkeur met rijpe tomaten, maar niet zo rijp dat de vruchten erg zacht zijn.

De smaak van het sap kan erg verschillen afhankelijk van de soort tomaat die je gebruikt, en welke soort het lekkerste is, is puur persoonlijk. Want smaak is iets persoonlijks.

Persoonlijk vinden wij grote rode vleestomaten het lekkerste, maar deze zijn vaak wat minder sappig. Daar moet je dan wel rekening mee houden, dus eventueel een tomaat extra gebruiken.

Ook gele of bruine tomaten kun je gerust gebruiken, en er zijn zelfs tegenwoordig groene tomaten. Deze zijn gewoon rijp, want je moet natuurlijk geen groene tomaten gebruiken die van een andere soort zijn, maar nog niet rijp zijn.

Voordeel van al deze kleuren is dan wel dat je wat kleur betreft nog wat kunt variëren met het tomatensap, en natuurlijk ietwat met de smaak.

In het onderstaande recept gaan we gewoon uit van gewone rode tomaten, die je in iedere supermarkten, bij de groenteboer, en op de markt kunt kopen.

Zelf Tomatensap maken

Je hebt eigenlijk slechts twee ingrediënten nodig.
Gang Limonade
Keuken Nederlands
Trefwoord Tomatensap maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Tomaten
  • Zout en peper
  • Eventueel wodka of jenever

Instructies

  1. Was de tomaten en doe deze in een pan met water, ze moeten net onder water staan.
  2. Aan de kook brengen en 8 tot 10 minuten op een zacht vuur laten koken.
  3. Afgieten, en in een blender of keukenmachine fijn malen.
  4. Eventueel kun je nu nog een keer door een fijne zeef doen, maar dit is strikt niet noodzakelijk.
  5. Doe het sap in een pan, en breng het nog een keer aan de kook. Zout en peper naar smaak toevoegen.
  6. Je kunt het nu gebruiken. Dan moet je het sap laten afkoelen en in de koelkast bewaren.
  7. Je kunt het sap ook in schoongemaakte en gesteriliseerde flessen gieten. Deksel erop draaien en laten afkoelen.

Welke Tomaten het beste gebruiken?

Zoals we hierboven al schreven is de smaak van het tomatensap persoonlijk, en dus ook de keuze voor de soort te gebruiken tomaten.

Nogmaals, iedere soort kan gebruikt worden.

Daarnaast moeten de tomaten stevig zijn, maar wel rijp. Maar, ook weer niet overrijp.

Waar op letten bij de aankoop?

Koop ook geen vruchten waar plekjes opzitten, of tomaten waarvan de huid al aan het verschrompelen is.

Bij dergelijke tomaten is de hoeveelheid sap minder aan het worden, en deze zijn dus minder geschikt om sap te maken.

Hoe lang is dit tomatensap houdbaar?

Vers sap kun je in de koelkast, mits luchtdicht afgesloten, gedurende maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je het in een fles gedaan, en de fles goed afgesloten terwijl het sap nog warm was, kan het sap langer bewaard worden tussen 1 maand en 3 maanden.

Wil je het sap langer dan een paar dagen bewaren, kun je het beter invriezen. Giet het in een ijsblokjes vorm, en vries dit in. Na een paar uur haal je de ijsblokjes uit de vorm en doet dit in een diepvriesbakje. Luchtdicht afsluiten, en het sap kan tot maar liefst 10 maanden bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

1 thought on “Tomatensap maken

Comments are closed.