Site Overlay
Uien, port en tijmjam

Uien, port en tijmjam

Uien, port en tijmjam is een jam die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Vanzelfsprekend op de boterham of op een beschuitje.

Een heerlijke manier om de dag mee te beginnen. Je hoeft overigens niet bang te zijn om de gebruikte port, want de alcohol is door de verhitting vervlogen.

De jam kun je ook bij de warme maaltijd gebruiken als een soort chutney, en dan is het een heerlijke saus of chutney bij de zwaardere vleesgerechten, of wild.

Recept Uien, port en tijmjam

Lekker bij de maaltijd en lekker op brood.
Gang Jam
Keuken Mediterraan
Trefwoord Uien, port en tijmjam
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 257 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Uien
  • 4 Eetlepels Olijfolie
  • 1 Theelepel Zout
  • 2 Theelepels Fijngehakte verse tijm
  • 110 Gram Bruine Basterdsuiker
  • 3 Eetlepels Balsamicoazijn
  • 3 Eetlepels Witte wijnazijn
  • 2 Eetlepels Port
  • 2 Eetlepels Aardbeienjam
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De uien schoonmaken en snipperen.
  2. Olijfolie in een grote pan verhitten.
  3. Zout en tijm toevoegen.
  4. Laat alles op een zacht vuur gedurende 40 minuten bakken.
  5. Voeg de overige ingrediënten toe, en breng het opnieuw aan de kook.
  6. Als je een gladde jam wilt kun je de jam nu met een blender pureren.

  7. Nog 10 minuten laten koken, zodat de jam wat indikt.
  8. De jampotten vullen tot aan de rand en de deksel erop draaien.

  9. Jampotten omdraaien en vijf minuten op de deksel laten staan.

  10. Weer goed draaien en ongeveer een uur laten afkoelen.

Welke port het beste gebruiken?

Voor deze jam annex chutney gebruiken we bij voorkeur een rode port.

Bij voorkeur een wat zwaardere port met een mooie dieprode kleur, hoewel je natuurlijk ook witte port gewoon kunt gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

Natuurlijk hoef je niet speciaal een rode port voor het maken te kopen, ook een zwaardere rode wijn kan volstaan.

Heb je nog wel een fles geopende port staan, kun je deze gewoon gebruiken, mits de port niet langer dan 10 dagen open is.

Ook port kan bederven, hoewel sommigen denken dat port onbeperkt houdbaar is.

Hoe lang is deze Uien, port en tijmjam houdbaar?

De uien, port en tijmjam wordt gemaakt zonder dat er suiker wordt toegevoegd, en en is daarom niet echt lang houdbaar.

Een afgesloten jampot jam blijft nog tot 6 weken na het maken goed.

Een geopende jampot jam blijft in de koelkast ongeveer 10 dagen goed.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.