Site Overlay
Vlierbessenjam

Vlierbessenjam

Vlierbessenjam is een echt natuurproduct. Er zijn weinig winkels die deze bessen te koop aanbieden, toch kun je in de natuur heel veel vlierbessen vinden.

Het enige dat je hoeft te doen is er op uitgaan in de natuur. De bessen groeien in grote waaiers voor met bessen aan vlierbesstruiken, die doorgaans in het voorjaar vol zitten met witte bloemetjes aan dezelfde waaiers.

De struiken groeien vooral aan randen van bossen, tussen weiden, en soms zelfs in de eigen tuin.

Als je deze jam lekker lijkt, kun je dus heel veel jam maken van gezonde bessen die je niet hoeft te kopen, maar gewoon in de natuur kunt doeken.

Recept Vlierbessenjam

Zelf zoeken, zelf maken, en met het hele gezin van die heerlijke jam genieten.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord vlierbessenjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 113 kcal

Ingrediënten

  • 1,1 Kilo Vlierbessen
  • 2 Appels
  • 100 Milliliter Citroensap
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Rits de bessen van de steel, en doe dat vooral boven de spoelbak van het aanrecht of een grote kom. Daarna kun je de bessen heel makkelijk wassen. De bessen die boven komen drijven kun je meteen selecteren en weggooien. Die zijn niet rijp.

  2. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel vervolgens.

  3. Doe de bessen zonder water in een grote pan en breng deze aan de kook. Tien minuten zachtjes laten koken en dan de geleisuiker toevoegen. Nog even laten doorkoken.

  4. Voeg het citroensap en de geraspte appel toe.

  5. Laat de jam nog vijf minuten koken, maar let wel op dat de jam niet overkookt.

  6. Doe de jam in de jampotten, doe de deksel erop, en zet de jampotten met de deksel naar beneden op het aanrecht. Laat dit vijf minuten staan. Daarna kun je de potten omdraaien en verder laten afkoelen.

Welke Vlierbessen het beste gebruiken?

Je kunt eigenlijk alle vlierbessen gebruiken die mooi zwart zijn, maar zoek geen bessen langs wegen waar auto’s rijden. Dit i.v.m. de uitlaatgassen.

Waar op letten bij de aankoop?

Zoals je net al hebt gelezen is er een simpele truc om onrijpe vlierbessen te selecteren. Gebruik die gewoon niet, dat komt de smaak ten goede.

Rijpe bessen kun je in augustus of september overal vinden.

Hoe lang is deze vlierbessenjam houdbaar?

Als je deze vlierbessenjam in ongeopende jampotten wil bewaren, dan kan dat gedurende 12 tot soms wel 24 maanden.

Geopende potten moet je in de koelkast bewaren, maxiamaal gedurende 4 maanden met de deksel op de pot.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.