Site Overlay
Watermeloenjam

Watermeloenjam

Watermeloenjam is een heerlijke jam die de smaak van watermeloenen op je boterham brengt, of op de pannenkoek. Onze kinderen mogen graag jam op hun pannenkoeken doen, maar houden ook van watermeloen.

Dat was dus een feest toe we eerst deze heerlijke frissen jam maakten, en daarna ook nog eens pannenkoeken gingen bakken.

Voor de frisheid kun je overigens ook wat verse en gesneden munt aan de jam toevoegen, alhoewel dat niet in her recept staat.

Recept Watermeloenjam

Lekker frisse zomerjam op brood of pannenkoek.
Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Watermeloenjam
Voorbereidingstijd 12 uur 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoeltijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 3 Jampotten
calorieën 150 kcal

Ingrediënten

  • 1250 Gram Schoon gemaakte watermeloen dus zonder schil en zonder pitjes
  • 3 Eetlepels Kristalsuiker
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 4 Eetlepels Citroensap
  • Sap van 1/2 sinaasappel
  • 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De watermeloen van schil en pitten ontdoen, en van het vruchtvlees 1250 gram afwegen. Het vruchtvlees in blokjes snijden.
  2. In een vergiet doen en de Kristalsuiker erover strooien. Het vergiet in een grote schaal doen en afdekken. Dit plaats je zo in de koelkast zodat het rustig een nacht kan trekken.

  3. De volgende dag de helfst van het vruchtvlees in een blender pureren. De andere helft pureren we niet zodat de jam geen gelei wordt.

  4. Het gepureerde gedeelte van de watermeloen in een pan doen, en citroensap, sinaasappelsap, en de geleisuiker toevoegen.

  5. Aan de kook brengen en ongeveer een minuut laten koken.

  6. Dan de overgebleven stukjes meloen toevoegen, en ook een minuut laten koken.

  7. De jam in de jampotten gieten tot aan de bovenkant van de pot, deksel erop draaien en vijf minuten ondersteboven latens staan. Dan weer goed draaien en verder laten afkoelen.

Welke watermeloenen het beste gebruiken?

Watermeloen moeten rijp zijn, dit kun je horen door er voorzichtig op te kloppen. Hoe holler het geluid, hoe rijper de meloen is.

Vooral kleinere watermeloenen zijn minder zoet, nadeel is natuurlijk dat de grotere erg groot zijn en lastig te bewaren in de koelkast.

Snij rustig een deel van de meloen, maar dek de snede af met vershoudfolie.

Waar op letten bij de aankoop?

Watermeloenen moeten rijp zijn en mogen niet te nat zijn als je deze koopt in de winkel.

Door het vocht kunnen de meloenen snel minder van kwaliteit worden. Meloenen mogen bij zeer warm weer ook niet zomaar onafgedekt in de winkel liggen. Daardoor kan vocht uit de vrucht verdampen.

Een goede groenteboer dekt de meloenen af, of legt de meloen in een koeling totdat je er om vraagt.

Vooral kleinere meloenen, waarvan de schil minder dik is, kunnen hier last van hebben.

Hoe lang is deze Watermeloenjam?

Watermeloenjam is in afgesloten jampotten nog drie tot vier maanden houdbaar. De potten moeten donker bewaard worden bij kamertemperatuur.

Geopende jampotten kunnen nog een week of zes in de koelkast bewaard worden.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.