Afdrukken
Zelf Appelcider maken
We gaan in dit recept er vanuit dat je de appels al ontsapt hebt, en dus vers appelsap hebt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Wachttijd 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 30 minuten
-
Vers appelsap
-
1
Zakje wijngist
-
Citroenzuur
-
Per liter appelsap een gram Pecto-enzyme
-
Per 10 liter appelsap een gram Sulfietpoeder
-
Bij voorkeur een gistingsfles
met hevelslang, stop, en waterslot.
-
Vul de gistingsfles tot aan de hals met appelsap.
-
Los de gist op in een paar theelepels warm water.
-
Los ook het sulfiet en de pecto enzyme op in een paar theelepels water.
-
Voeg beide toe aan het appelsap.
-
Sluit de gistingsfles af met de stop, deze zijn meestal van rubber, en het waterslot dat gevuld moet zijn met water
-
Bij kamertemperatuur laten staan, het gistingsproces moet uit zichzelf beginnen, en duurt doorgaans een week.
-
Als de gisting voorbij is zul je zien dat de cider steeds helderder wordt, en op de bodem van de fles een laag bezinksel komt te liggen.
-
Nu kan de cider overgeheveld worden in normale flessen, die je goed moet afsluiten. Bewaar de flessen bij voorkeur koel.