Ga terug
Afdrukken

Recept Paardenbloemgelei

Voor het maken van paardenbloemgelei heb je de volgende ingrediënten en benodigdheden nodig:
Gang Gelei
Keuken Nederlands
Trefwoord Paardenbloemgelei maken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 Jampot
calorieën 45 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Paardenbloemblaadjes
  • Water
  • Citroensap
  • Suiker optioneel
  • Appelpectine optioneel, voor een stevigere gelei
  • Een zeef of kaasdoek
  • Een grote pan
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
  • Paardenbloemgelei maken zonder suiker

Instructies

Bereiding zonder suiker

  1. Spoel de paardenbloemblaadjes goed af onder koud stromend water om eventueel vuil en insecten te verwijderen.
  2. Doe de paardenbloemblaadjes in een grote pan en voeg 1 liter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 30 minuten zachtjes koken.
  3. Zeef het mengsel met behulp van een fijne zeef of kaasdoek en vang het paardenbloemwater op. Je zou ongeveer 500 ml paardenbloemwater moeten overhouden.
  4. Voeg het citroensap toe aan het paardenbloemwater en verwarm het opnieuw. Als je een stevigere gelei wilt, kun je nu ook de appelpectine toevoegen volgens de instructies op de verpakking.
  5. Laat het mengsel nog eens 10 minuten zachtjes koken.
  6. Giet de hete gelei in schone, gesteriliseerde jampotten en sluit ze af met de deksels. Laat de gelei volledig afkoelen en bewaar de gelei volledig afkoelen en bewaar deze op een koele, donkere plaats.

Bereiding met suiker

  1. Volg de stappen 1 tot en met 3 van de bereidingswijze voor paardenbloemgelei zonder suiker.
  2. Voeg het citroensap en de suiker toe aan het paardenbloemwater (ongeveer 500 gram suiker per 500 ml paardenbloemwater) en verwarm het geheel opnieuw.
  3. Laat het mengsel koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Dit kan 10 tot 20 minuten duren. Controleer regelmatig of de gelei dik genoeg is door een klein beetje op een koud bord te laten afkoelen.
  4. Als je een stevigere gelei wilt, kun je nu ook de appelpectine toevoegen volgens de instructies op de verpakking.
  5. Giet de hete gelei in schone, gesteriliseerde jampotten en sluit ze af met de deksels. Laat de gelei volledig afkoelen en bewaar deze op een koele, donkere plaats.