Ga terug
Afdrukken

Recept Marmelade van appels uit de oven

Een marmelade die je overigens ook kunt eten als chutney, die lekker is bij stoofvlees.
Gang Marmelade
Keuken Nederlands
Trefwoord Marmelade van appels uit de oven
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 310 kcal

Ingrediënten

  • Sap van 1 Citroen
  • 50 Gram Amandelen
  • 800 Gram Zoetzure Appels
  • 150 Milliliter Appelsap bij voorkeur vers geperst
  • Snufje Kaneelpoeder
  • 250 Gram Geleisuiker
  • 2 Pakjes Vanillesuiker
  • 50 Gram Rozijnen
  • Rum
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Voordat we de marmelade gaan maken, doe je enkele uren vooraf de rum in een schaal, en doet de rozijnen in de rum. Laat de rozijnen enkele uren wellen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  3. Hak de amandelen fijn.
  4. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in blokjes en doe deze samen met de amandelen in een ovenschaal.

  5. Bak de appelblokjes in ongeveer 20 minuten, maar wel af en toe omscheppen.
  6. Laat ondertussen de rozijnen uitlekken.

  7. Doe de appelblokjes met de rozijnen, de gehakte amandelen, het kaneelpoeder, de geleisuiker, de vanillesuiker, het citroensap, en het appelsap in een pan en breng dit aan de kook.

  8. Op een laag vuur 5 minuten laten koken.
  9. Van het vuur halen en eventueel pureren. Dat hoeft natuurlijk niet als je de marmelade wat minder fijn wilt.
  10. Doe de marmelade in de jampotten tot aan de rand. Deksel erop, en op de deksel 5 minuten laten afkoelen.

  11. Jampotten weer omdraaien en met de deksel naar boven helemaal laten afkoelen.