Ga terug
Afdrukken

Recept Kruisbessenjam

Om deze lekkere jam te maken moet je vooral verse kruisbessen gebruiken.

Heb je zelf een struik oogst de bessen dan voordat de zon erop komt te staan.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord Kruisbessenjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 212 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Kruisbessen
  • 100 Milliliter Water
  • 800 Gram Kristalsuiker
  • Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Leeg klein bordje in de koelkast plaatsen.

  2. De steeltjes en de kronen van de kruisbessen verwijderen. Zeg maar de bovenkant en de onderkant van de bessen schoonmaken.

  3. Was de bessen. Doe water in een grote pan en voeg de bessen toe. Breng het aan de kook en kook de bessen op een laag vuur totdat de bessen openbarsten, dan komt het sap eruit.

  4. Voeg nu de suiker toe. Verhoog het vuur tot middelhoog. Laten koken totdat de massa begint te geleren, zeg maar dikker begint te worden, althans het vocht.

  5. Neem het kleine bordje uit de koelkast en doe er een theelepeltje jam op. Twee minuten wachten, als het begint te stollen de jam van het vuur halen, andere nog een paar minuten door laten koken.

  6. De jam in de jampotten doen en de deksel erop draaien. Ondersteboven vijf minuten laten staan. Daarna overeind plaatsen en verder laten afkoelen.