Ga terug
Afdrukken

Recept Vlierbessenjam

Zelf zoeken, zelf maken, en met het hele gezin van die heerlijke jam genieten.

Gang Jam
Keuken Nederlands
Trefwoord vlierbessenjam
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur 5 minuten
Porties 4 Jampotten
calorieën 113 kcal

Ingrediënten

  • 1,1 Kilo Vlierbessen
  • 2 Appels
  • 100 Milliliter Citroensap
  • 1 Kilo Geleisuiker
  • 4 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. Rits de bessen van de steel, en doe dat vooral boven de spoelbak van het aanrecht of een grote kom. Daarna kun je de bessen heel makkelijk wassen. De bessen die boven komen drijven kun je meteen selecteren en weggooien. Die zijn niet rijp.

  2. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel vervolgens.

  3. Doe de bessen zonder water in een grote pan en breng deze aan de kook. Tien minuten zachtjes laten koken en dan de geleisuiker toevoegen. Nog even laten doorkoken.

  4. Voeg het citroensap en de geraspte appel toe.

  5. Laat de jam nog vijf minuten koken, maar let wel op dat de jam niet overkookt.

  6. Doe de jam in de jampotten, doe de deksel erop, en zet de jampotten met de deksel naar beneden op het aanrecht. Laat dit vijf minuten staan. Daarna kun je de potten omdraaien en verder laten afkoelen.