Ga terug
Afdrukken

Zelf Appelcider maken

We gaan in dit recept er vanuit dat je de appels al ontsapt hebt, en dus vers appelsap hebt.
Gang Drankjes
Keuken Nederlands
Trefwoord Appelcider maken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Wachttijd 7 dagen
Totale tijd 7 dagen 30 minuten
calorieën 127 kcal

Ingrediënten

  • Vers appelsap
  • 1 Zakje wijngist
  • Citroenzuur
  • Per liter appelsap een gram Pecto-enzyme
  • Per 10 liter appelsap een gram Sulfietpoeder
  • Bij voorkeur een gistingsfles met hevelslang, stop, en waterslot.

Instructies

  1. Vul de gistingsfles tot aan de hals met appelsap.
  2. Los de gist op in een paar theelepels warm water.
  3. Los ook het sulfiet en de pecto enzyme op in een paar theelepels water.
  4. Voeg beide toe aan het appelsap.
  5. Sluit de gistingsfles af met de stop, deze zijn meestal van rubber, en het waterslot dat gevuld moet zijn met water
  6. Bij kamertemperatuur laten staan, het gistingsproces moet uit zichzelf beginnen, en duurt doorgaans een week.
  7. Als de gisting voorbij is zul je zien dat de cider steeds helderder wordt, en op de bodem van de fles een laag bezinksel komt te liggen.
  8. Nu kan de cider overgeheveld worden in normale flessen, die je goed moet afsluiten. Bewaar de flessen bij voorkeur koel.