Site Overlay
Zoete pikante appelcompote

Zoete pikante appelcompote

Zoete pikante appelcompote is heel wat anders dan de standaard appelmoes die doorgaans bij onze maaltijden geserveerd wordt, hoewel het er natuurlijk wel een beetje op lijkt.

Bij deze compote zijn de appels niet helemaal tot moes gemalen of gepureerd, maar heeft het bijgerecht nog een beetje bite. Je kunt de stukjes zachte appel nog zien en proeven.

Bovendien is deze compote lekker zoet, maar toch ook wel weer pikant. Een beetje van bieden dus.

Recept Zoete pikante appelcompote

Een heerlijk bijgerecht dat bij alle maaltijden past.

Gang Compote
Keuken Nederlands
Trefwoord Recept Zoete pikante appelcompote
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Zoetzure appels
  • 2 Eetlepels Suiker
  • 1 Kaneelstokje
  • 10 Zwarte peperkorrels
  • 2 Steranijs
  • 2 Centimeter Verse gemberwortel
  • 1 Sinaasappel

Instructies

  1. De appels schillen en in vier parten snijden. Klokhuis er vanzelfsprekend uitsnijden. Snij vervolgens de parten in blokjes.

  2. De appelblokjes in een pan doen met daarin een bodempje water, meer is niet nodig. Voeg ook het kaneelstokje en de suiker toe.

  3. Vijzel de anijs en de peperkorrels fijn.

  4. De schil van de sinaasappel met een dunschiller schillen. De sinaasappel uitpersen.

  5. De gember schillen en fijn raspen.

  6. De gember, sinaasappelsap, sinaasappelschil, de gevijzelde peperkorrels, en de gevijzelde anijs toe aan de pan met appelblokjes.

  7. Op een middelhoog vuur ongeveer 10 minuten stoven totdat de blokjes appel zacht worden. Daarna kaneelstokje en sinaasappelschil verwijderen.

Welke appels het beste gebruiken?

Eigenlijk dezelfde appels die je ook voor appelmoes of een appeltaart zou gebruiken. Het beste zijn dus zoetzure appelsoorten zoals goudreinette, Elstar, of Jonagold.

Maar dat wil niet zeggen dat je andere soorten niet kunt gebruiken.

Maar, zoete appels daarvan wordt de compote snel melig. Dat wil zeggen de appels, maar als je verse appel gebruikt valt dat wel mee. Mogelijkerwijs wel wat minder suiker gebruiken.

Gebruikt je echte zure appels kun je wat meer suiker gebruiken.

Waar op letten bij de aankoop?

De appels moeten vers zijn. Dat wil zeggen stevig en vooral niet rimpelig, en al helemaal niet met rotte plekken.

Hoe lang is deze Zoete pikante appelcompote houdbaar?

In de koelkast kun je deze appelcompote nog drie tot vier dagen bewaren.

Langer bewaren is ook geen probleem, maar daartoe moet je de compote in een diepvriesbakje doen, luchtdicht afsluiten, en invriezen.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.