Site Overlay
Zoetzure aardbeien-kiwi-jam

Zoetzure aardbeien-kiwi-jam

Zoetzure aardbeien-kiwi-jam lijkt eigenlijk niet veel meer op de originele aardbeienjam, die vaak erg zoet is.

Deze jam, de naam geeft het al aan, is een beetje zoetzuur, en dat komt omdat er witte wijnazijn in gebruikt wordt.

Daardoor, en natuurlijk door de kiwi, krijg je een verrassende jam, die er lekker is op boterham of beschuit. De jam Misstaat trouwens ook niet naast een beetje vanille-ijs of natuurlijk een beetje aardbeien- of kiwi-ijs.

Het lekkerste is de jam volgens velen als een chutney bij een gehaktbal of gebakken kip.

Recept Zoetzure aardbeien-kiwi-jam

Deze jam is een keer wat anders dan de vaak in en in zoete jamsoorten.
Gang Jam
Keuken Amerikaans
Trefwoord Zoetzure aardbeien-kiwi-jam
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen 1 uur 10 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties 2 Jampotten
calorieën 940 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Aardbeien
  • 6 Kiwi’s
  • 500 Gram Geleisuiker
  • 2 Eetlepels Zonnebloemolie
  • 3 Uien
  • 100 Milliliter Witte wijnazijn
  • 1 Citroen
  • Snufje chilipeper
  • Snufje zout
  • 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten

Instructies

  1. De Kiwi’s schillen en in stukken snijden.
  2. De aardbeien schoonmaken en de kroontjes verwijderen.
  3. Doe kiwi en aardbeien samen me de geleisuiker in een schaal. Doe de deksel erop en laat het een nacht staan.

  4. Uien schoonmaken en in stukjes snijden.
  5. In een grote pan de olie verhitten en hierin de uien fruiten.

  6. Doe het mengsel van aardbeien en kiwi erbij.
  7. De citroen schoonboenen en de schil raspen. De rasp doe je ook in de pan.

  8. Pers de citroen uit en doe het sap in de pan. Voeg ook de azijn toe.

  9. Breng het mengsel aan de kook, en laat het op een zacht vuur gedurende 45 minuten koken.
  10. Op smaak brengen met chilipeper en zout.
  11. Laat na het koken de jam 10 minuten afkoelen, en schenk het daarna in de jampotten.

  12. Tot de rand vullen, deksel erop en dichtdraaien.
  13. Dan op de deksel, dus de jampot met de deksel naar beneden op een theedoek plaatsen, helemaal af laten koelen.

Welke aardbeien en kiwi het beste gebruiken?

Voor deze zoetzure jam kun je het beste nog niet helemaal rijpe kiwi’s gebruiken. De vruchten mogen nog een beetje stevig aanvoelen.

De aardbeien mogen wel rijp zijn, zelfs een beetje zacht.

Waar op letten bij de aankoop?

Beiden vruchten moeten er vers uitzien, en de kiwi’s moeten nog niet al te rijp zijn.

Natuurlijk mogen er geen rotte plekken aan de aardbeien of kiwi’s zitten.

Hoe lang is deze Zoetzure aardbeien-kiwi-jam houdbaar?

Je zou misschien denken dat deze jam door de geleisuiker en de azijn, extra lang bewaard kan worden, maar je kunt nog niet geopende jampotten nog steeds maximaal 12 maanden bewaren.

Geopende potten moet je, wel met de deksel erop, in de koelkast bewaren. Geopend blijft de jam nog 3 tot 4 maanden goed.

Deel ons op social media

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.