Zwarte bessenjam is een typisch ouderwetse en Hollandse jamsoort, die je vandaag de dag niet zo heel veel meer ziet. Zeg maar een beetje uit de mode geraakt.
Vroeger, toen bijna iedereen zwarte bessenstruiken in de tuin had staan, werd daar veel meer jam van gemaakt.
Misschien dus uit de mode, maar dat wil niet zeggen dat het niet nog steeds een erg lekkere en frissen soort jam is, die heerlijk smaakt op het ontbijtbrood.

Recept Zwarte bessenjam
Ingrediënten
- 1800 gram zwarte bessen schoongemaakt
- 1800 gram suiker
- 600 milliliter water
Instructies
- Zet een klein schoteltje alvast in de koelkast.
De gewassen zwarte bessen met aanhangend vocht in een grote pan doen, en 600 milliliter water toevoegen.
Breng het geheel op een middelhoog vuur aan de kook. Vuur verlagen en de bessen gedurende 25 minuten laten koken, totdat de bessen zacht zijn.
- Suiker toevoegen en doorroeren totdat alle suiker is opgelost.
- Nu het vuur verhogen en 5 tot 8 minuten laten doorkoken.
- Haal het schoteltje uit de koelkast, en drup er wat jam op. Als de jam meteen stolt en dik wordt, is de jam klaar. Anders nog een paar minuten laten koken.
Laat de jam 30 minuten afkoelen, en doe de jam daarna in de jampotten.
Deksel erop doen, en omgekeerd met de deksel naar beneden 10 minuten laten afkoelen. Daarna weer rechtop verder laten afkoelen.